Emlak | Konular | Kitaplar

kiracı

Yurtdışında kira ödeyenler için püf noktalar

Yurtdışında geçici olarak oturanlar, yurt dışında oturdukları eve ödedikleri kiraları, Türkiye'deki evlerinden kira geliri elde ediyorlarsa, "gerçek gider" yöntemini seçmek suretiyle, Türkiye'de tahsil ettikleri konut kirasından mahsup edebilirler. Yurt dışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşları dar mükellef statüsünde oldukları için bu olanaktan yararlanamazlar.

Kendisi de kiracı olan ev sahipleri için püf noktalar

Kişi sahibi olduğu konutu kiraya verip kendisi de başka bir evde kiracı olarak oturabilir. Bu durumda olanlar için özel avantajlar söz konusu olabilir.

Bunlar;
1. Mal sahibi, kira gelirlerini vergi dairesine beyan etmek zorunda.
2. Kira gelirini beyan ederken, ödediği kirayı, aldığı kiradan düşüp, hiç vergi ödemeyebilir.
3. Ödediği kirayı, aldığı kiradan düşmek isteyenlerin "gerçek gider" yöntemini seçmeleri gerekiyor.

Kiralik Emlakta Dikkat Edilecekler

Kira kontratı yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlar:



1-Kira kontratının ön yüzünde bulunan "DAİRESİ" ibaresinin karşısına mecbur bulunduğu il yazılmalıdır.



2-Kiracı, kiraya veren ve kefil tüm taraflar kontratı beraberce huzurda

imzalamalıdır.



3-Kira kontratına pul yapıştırmaktan kaçınılmaması; ayrıca pulun üzerine

kontratın imzalandığı tarih ve imza atılması gerekir.

İstinyePark’tan kiracılarını rahatlatacak üç ayaklı plan

Perakendede markalar ve alışveriş merkezleri arasında iplerin gerildiği bir ortamda, son altı aydır pazarlama desteği vererek büyük takdir toplayan İstinyePark Alışveriş Merkezi, 2009 yılında uygulayacağı 3 ayaklı bir plan hazırladı. Kuru sabitleyen, genel giderlerin yüzde 25’ini üstlenen alışveriş merkezi, kiracısı markalara cirolarına göre yüzde 5-15 pazarlama desteği de verecek.

Markalar ve alışveriş merkezleri arasında (AVM) bu yıl iyice hissedilen gerginliklerde, yaz ortalarında pazarlama desteği vererek büyük takdir toplayan İstinyePark, 2009 yılında da markaları rahatlatacak bir dizi önlem aldı. 3 ayaklı bir plan hazırlayan İstinyePark, 2009 yılının tamamı için kuru sabitledi, genel giderlerin yüzde 25’ini üstlendi ve kiracısı markalara cirolarına göre yüzde 5-15 pazarlama desteği verecek. İstinyePark’ın ortaklarından Zafer Kurşun, üzerinde 1.5 ay çalıştıkları planı şöyle anlattı:

KiRADER'den kiracılara ekonomik kriz tüyosu

Yeni Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracıların ekonomik krizi kendi lehlerine çevirebileceklerini söyledi.
Büyüknohutçu, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'de de hissedilmeye başladığını, kiracıların ödeme sıkıntısı çektiğini belirtti.
Türkiye'de kira miktarlarının gelişmiş ülkelerdekinin aksine, ev sahibinin keyfiyeti sonucu belirlendiği ifade eden Büyüknohutçu, “Asgari ücretli bir vatandaş standart bir evde kalmak isterse bütün maaşını kiraya vermek zorunda kalıyor. En düşük kira 400-500'den aşağı değil” diye konuştu.
Krizlerin iyi olmadığını, ancak iyi kullanılması durumunda düşük gelirli insanlar için fırsatlar doğurabileceğini öne süren Büyüknohutçu, oturduğu konuta değerinin çok üstünde kira ödemek zorunda kalan kiracıların bu dönemde ev sahibiyle yeniden kira miktarını görüşme fırsatı bulabileceğini söyledi.

Kiraya yeni düzenleme geldi gelecek

Ev sahipleri, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın mevcut haliyle yasalaşması halinde "Dedem, torunum, evlatlığım oturacak" diyerek, kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirme olanağına kavuşacak

TBMM Adalet Komisyonu’nun 212 maddesini kabul ettiği 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda da önemli yenilikler içeriyor.

Tasarıya göre, ev ve iş yerini boşalttırmak isteyen kiraya verenlerle kiracılar arasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kira sözleşmesinin dava yoluyla sona erdirilmesinde yeni bir döneme girilecek.

Kira kontratı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

İster kiracı olsun,ister mülk sahibi taşınmaz kiralarken her iki tarafın da karşılaşacağı bazı sorunlar olabilir.Bu sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şöyle...

İki kişi arasındaki kira ilişkisini düzenleyen duruma kira sözleşmesi denir.

1.Kira,kiralayanın,bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakılmasıdır.Buna göre bir kişi,bir hakkını ya da bir malın bedel karşılığında onu kiralayan kişiye kullanması için bırakmışsa,bu iki

Kiracıların beklediği yasa komisyonda görüşülmeye başlanıyor..

TBMM Adalet Komisyonu, kiracı lehine düzenlemeler de içeren Türk Borçlar Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelere başlıyor.

Adalet Komisyonu, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda kiracı lehine hükümler içeren, alt komisyonun da raporunu hazırladığı tasarıyı gündemine aldı. Komisyon, tasarıyı 5 Kasım Çarşamba günü görüşmeye başlayacak.

Tasarıya göre, kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçemeyecek.

Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Dövizle yapılan kira kontratlarında, 5 yıldan önce artış yapılamayacak. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatıracak.

Komşuya saygı

Kiracı, kiralanan yeri sözleşmeye uygun olarak özenle kullanacak ve komşulara gerekli saygıyı gösterecek. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda ev sahibi otuz gün süre vererek durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Ancak, kiracının davranışları komşular tarafından çekilmez hale gelirse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek.

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun

6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun, kiracının ve de ev sahibinin haklarını korumaktadır.

KİRA KONTRATI ÖRNEĞİ

1- Kira bedeli........................._TL.dir (üçyüzyirmibeşmilyonlira.) Her ayın en geç......’inde .......................................................................hesabına yatırılacaktır.

2- Kira sözleşmesi 1 yıl sürelidir. Taraflar mukaveleyi uzatmak istedikleri takdirde kontrat yenilenerek Tüfe+Tefe Ortalaması nispetinde arttırılacaktır.

3- Kiracı mecuru kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz. Devir ve ciro edemez.