Emlak | Konular | Kitaplar

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun

6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun, kiracının ve de ev sahibinin haklarını korumaktadır.


Bu kanun, genel hatlarıyla özellikle kira süresi ve tahliye konularında kiracıların korunmasını amaçlamaktadır. Örneğin, ev sahibinin kira süresini uzatma hakkı yoktur. Buna karşılık, sözleşmedeki sürenin dolması durumunda, kiracı isterse, kiralarını ödeyerek, evde kalmaya devam edebilir. Kiracının süreyi uzatmamayı istemesi durumunda, ev sahibini durumdan 15 gün önce haberdar ederek, evi tahliye edebilir.

Kiracının tahliye edilmesi bazı şartların oluşmasına bağlanmıştır:<'--break-->

*Kiracı, evi belli bir tarihte tahliye edeceğini yazılı olarak belirtmişse, ev sahibi kiracıdan evi tahliye etmesini isteyebilir. Ancak bu tarih, kiranın başlamasından en az bir yıl sonra olmalıdır. Bu taahhüde cezai şart koşulu da eklenebilir.

*Ev sahibi, taahhüdün dolmasının ardından icra dairesine başvurarak ya da mahkemede dava açarak evin tahliyesini isteyebilir. Bu hak bir ay içinde kullanılmazsa, ev sahibi haklarından vaz geçmiş demek olup, sözleşme kendiliğinden yenilenmiş sayılır.

*Ev sahibinin, kendisinin, eşinin ya da çocuklarının konutu samimi olarak kullanması gerekmesi durumunda, kira sözleşmesinin bitimin takip eden bir ay içinde tahliye davası açılabilir.

*Evin zorunlu ve büyük tamirat içine girerek, kiracının evde yaşayamayacağı durumların oluşmasında, kiracı evi terk eder ve tamirat bitiminde geri döner. Bu durumda, sözleşmenin bitmesini takip eden bir ay içerisinde tahliye davası açılabilir.
İhtarla takip edilmiş iki geç ödemenin olması durumunda, ev sahibi bir ay içinde tahliye davası açabilir.

*Kiracının ya da eşinin aynı şehir belediyesi sınırları içerisinde bir eve sahip olmaları durumunda, ev sahibi tahliye davası açabilir.

Bu bilgiler Türk Hukuk Sitesi Web sitesinden alınmış olup, Ev Kiralama ile ilgili daha detaylı bilgiye yine bu siteden ulaşabilirsiniz.


Konular