Emlak | Konular | Kitaplar

ev dekorasyonu

Küçük odalar nasıl dekore edilir?

Evinizin oldukça küçük ve kullanışsız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Küçük bir eve sahip olan ve küçük odaları nasıl dekore edeceğini merak edenlere oldukça kullanışlı öneriler...

Sahip olduğunuz alandan iyi faydalanın

Küçük bir evde, önemli olan sahip olduğunuz alanı en iyi ve faydalı şekilde kullanmaktır. Her girintiyi, her çıkıntıyı kendi lehinize çevirin. Mobilyalarınızı bir değil çok amaçlı olanlardan seçmeye bakın.

Bir kısım alanın birden fazla işe yaramasını istiyorsanız, büyük parça mobilyaları küçük parçalarla tamamlayıp daha fonksiyonel bir alan yaratabilirsiniz. Mesela, misafirlerinizi yuvarlak bir masa etrafında ağırlayacaksanız, kullanılmadığı zamanlarda küçültülebilip bir konsol görevi de görebilecek bir yemek odası takımı alın. Aynı şekilde katlanabilen sandalyeleri tercih ederek, ekstraları dolap içlerinde veya balkonunuzda saklayabilirsiniz.

Ev dekorasyonunda akılcı öneriler

Evinizin daha canlı, daha sıcak ve göze çok daha güzel görünmesini istiyorsanız, dekorasyonda kullanacağınız renklere karar verirken, ince eleyip sık dokumanızda fayda var.

1- Taze ve Canlandırıcı: Mavi ve beyaz, yaşam alanlarında memnuniyeti sağlar. Limon sarısı ve canlı bir yeşili de ekleyerek evinizi ferah ve modern alanlara dönüştürebilirsiniz. Uygulayacağınız beyaz vurgular ortama sakinlik verir.

2- Çözüm Aksesuarlar: Mekanınız beyaz ve bej hakimiyetinde olsa bile kullanacağınız mavi, kırmızı, pembe veya yeşil aksesuvarlar ve mobilyalar ile evinizin görünümünü tamamen farklılaştırabilirsiniz.

3- Gözleri Cezbedin: Tek bir duvarı iddialı bir renge boyamak, odaksal bir nokta yaratmak için en hızlı ve etkili yoldur.

Mutfağınızı dekore etmek için servet harcamayın!

Bir servet harcamadan mutfağınızda daha fazla yer açmak için 5 yol...

Mikrodalganız için minik tekerlekli bir sehpa alın
Tezgâh üzerinde çok az yeriniz olduğundan yakınıyorsanız ama mutfağın diğer köşesinde kullanmadığınız bir köşe varsa mikrodalganız için tekerlekli bir sehpa alabilir ve bu koca cihazı kaldırarak tezgâhta kendinize yer açabilirsiniz. Bu sehpanın altında eğer bir de raf varsa ne ala! Bu sehpaların küçük dolaplı olanlarını da tercih edebilirsiniz. Eğer ben çok derli toplu bir insan değilim diyorsanız mutlaka kapaklılarından alın!

Dolap altlarına da asın!
Her mutfakta görürsünüz; dolabın altı ile tezgâhın arasında kalan bölüme mutlaka kâğıt havlu ya da pişirme folyosu askıları takılır. Peki, neden bu kadarla yetinilir? Bu gibi ekstra askıların olduğu alan zaten “ölü” tabir ettiğimiz bir bölgedir.

Ev Dekorasyonunda Eklektik Tarz

Ev dekorasyonunda eklektik tarzı, dönemlerin karışımını kapsar ve renk doku şekil çeşitliliğini yansıtır. Yaratıcılığın ön planda olduğu bu yansıma sonucunda her zaman trend yaratan bir iç mimari tasarım ortaya çıkar. Bu trend belirleyici stil şimdiye kadar dekoratörlerin ve iç mimarların gözdesi iken; artık bizler de evimizi eklektik tarzda nasıl döşeriz sorusuna yanıtlar bulabiliriz.

Eklektik bir oda tasarımında ahenk oluşturmak için farklı tarzlarda objeler ortak bir payda da buluşturularak kullanılmalıdır. Bu, karmakarışık bir salata tadından ziyade bir türlüye benzetilerek yola çıkılması gereken; ilhamları buluşturmaya yönelik bir stildir.

2010 Yılında mutfak ve banyolar sadeleşiyor

Bu sene küreselleşen dünyanın ekolojik dengeyi sağmala çabaları evimizin her köşesinde kendisini hissettiriyor. Şimdilerde çevreci ve geri dönüşümlü malzemeler, organik formlu banyolar ve doğaya dönüş konsepti tüm banyoları etkisi altına almış durumda.

Spa kültürü ile gelen doğaya yönelme hissiyatı, hem metropol hayatının stresli etkilerinden arındırıyor hem de geri dönüşümlü dokular oluşturuyor. Daha fazla hijyen, daha az su tüketimi, daha fazla konfor ve estetik, daha az çevre kirliliğinin ön planda olduğu sade ve doğanın tüm renklerini barındıran huzur dolu banyolar bu sezonun en trendy ipuçları...

Çevreye duyarlı ürünler kullanarak siyah ve beyaz renklerin parlak tonlarının hakim olduğu simli düzeylerden oluşan banyolar dikkat çekiyor. Dinamik ve eğlenceli bir banyo yaratmak için ise turuncu, sarı, kırmızı, fıstık yeşili renkleri kombinleyin.

Andre Kim İmzalı Duvar Kağıtları Türkiye'de

Ünlü moda tasarımcısı Andre Kim'in tasarladığı "Elegance" duvar kağıdı koleksiyonu, AG Dekorasyon'un distribütörlüğünde Türkiye'de satışa sunuldu. Kore'nin moda öncüsü olarak kabul edilen Andre Kim'in tasarımlarından, Le Figaro, Herald Tribune ve NewYork Times gazeteleri övgü ile bahsediyor.

Modadaki öncülüğünü, duvar kağıdı tasarımlarına da yansıtan Kim, Kore'nin ilk ve tek tasarım duvar kağıdı koleksiyonu "Elegance"ı yarattı. Koleksiyon modern, klasik ve etnik tasarımlardan oluşuyor. Vinil malzemeden üretilen duvar kağıtlarına ipeksi görünümler veren tasarımcı, doğadaki renklerin uyumunu kağıtlara yansıtıyor. 15,5 metre x 1,06 metre boyutlarındaki (16,5 metrekarelik) rulolar halinde satılan koleksiyon, fiyat avantajıyla da dikkat çekiyor.

Kişisel dekorasyon stilinizi keşfedin!

Pek çok insan dekorasyon stilini bulma ve diğer insanların kendi tercihleri hakkında ne düşünecekleri hakkında endişelenir.

Kişisel bir dekorasyon stili, sizden ve sevdiğini şeylerden ilham alır. Kendini keşfetme ve ifade etme yolunda keyifli bir yolculuktur. İşte size yol arkadaşı olabilecek bazı fikirler:

Sizi etkileyen şeyleri düşünün: Yurt dışına çıktınız mı? Bir dağ evinde, şehirden ve şehir hayatından uzakta unutulmaz vakitler geçirdiniz mi? Doğa yürüyüşlerini sever misiniz? Güneşli bir Pazar sabahınızı tarihi kalıntılar arasında geçirmeyi hiç denediniz mi? Bu veya bambaşka ama hatırınızda yer etmiş anların ve mekanların ruh halinize etkilerini birleştirmeyi deneyin, sürekli vakit geçireceğiniz evinizde nasıl mutlu olacağınızı en iyi siz bilirsiniz.

Evinizdeki küçük alanları genişletmek için

Alanınız dar olsa bile, stilinizden ödün vermek istemiyor olabilirsiniz. Bu tür alanları fonksiyonel ve güzel hale nasıl getiririz?

Bir odanın olduğundan büyük görünmesi için neler yapabiliriz?

* Buz mavisi, açık yeşil, beyaz ve krem, açık leylak gibi hafif renkler kullanın, iç cephe boyalarının renk paleti gün geçtikçe genişliyor.

* Elbette herkesin favori bir rengi vardır. Sizinki hangisi? Eğer çok renkliliği ya da koyu bir rengi tercih ediyor iseniz, bunu aksesuar seçimi yaparken ön plana çıkartın.

* Monokrom badana, kumaşlar ve motifler tercih edin, ton üzerine ton genişlik yaratır.

Kolay iç dekorasyon önerileri

Evinize taze bir soluk katmak için büyük bütçeler ya da çok fazla zaman ayırmak zorunda değilsiniz.

Bir odanın dekorasyon planı, hala stil sahibi olmasına ve eşyaların işlevini kaybetmemesine rağmen eskimiş ve bayatlamış görünebilir. Evinize taze bir soluk katmak için büyük bütçeler ya da çok fazla zaman ayırmak zorunda değilsiniz. Fazla efor sarf etmeden bir odanın görünümü değiştirmenin kolay ve hızlı yollarını öğrenin.

Eşyaların yerini değiştirinBiraz alın teri ve belki de yardımcı bir diğer el ile odadaki eşyaların yerlerini yeniden düzenlemek yeni bir his ve görünüm yaratacaktır.

Ev dekorasyonun kuralları

Sadelik, elverişlilik ve orantı iç dekorasyonun en önemli üç rehber ilkesidir.

Sadelik, azın çok olduğu anlamına gelir. Kargaşayı, kalabalığı minimum düzeyde tutun. Masa ya da sehpa üzerinde işlevi de olan birkaç obje güzel görünür ama çok fazla olduğunda rahatsız edicidir.

Elverişlilik, objeleri uygunluğuna, işlevselliğine, elverişliliğine göre değerlendirmektir. Eğer bir kanepenin döşemesini değiştirecekseniz, bunun için yeterince güçlü, yıpranmaya müsait olmayan bir kumaş seçmelisiniz, zarif perdelere uygun narin ve hassas kumaşlar değil. Elverişlilik aynı zamanda biçimsel ve tarihi içeriğe de uygulanabilinir. Viktorya dönemi stili bir salona modern krom bir sehpa ve ayna koymak uygun olacaktır, yakışacaktır mesela.

Banyolarınızı spa'ya çevirebilirsiniz!

Sakin ve dingin, kendi özel vahamızı yaratmak için unutulmaması gereken tek şey beş duyumuzun her birini ayrı düşünmek…

Uzun süredir stres dolu olan hayatımızı sürekli endişe ile geçirmek ruh halimiz için de sağlığımız için de pek iyi değil elbette. Rahatlamak için farklı alternatifler sunulabilinir, işte bizden bir öneri; banyonuzu dinlenmenize ve canlanmanıza yarayan bir spa’ya çevirmek…

Sakin ve dingin, kendi özel vahamızı yaratmak için unutulmaması gereken tek şey beş duyumuzun her birini ayrı düşünmek…

Antika mobilya bakımı nasıl yapılır?

Değerli antika mobilyalarınızı güve, toz ve kir gibi zararlı etkilerden korumak aslında zor değil!

Mehmet Akça’nın verdiği tavsiyeler sayesinde, antikalarınız uzun yıllar güvende olacak.

Antika mobilyaları korumanın en önemli yolu, rutin bir şekilde yapılan temizliktir. Toz, antika eşyaların bir numaralı düşmanıdır. Çünkü antika mobilyaların korunması, diğer mobilyalara göre daha fazla titizlik istiyor. Antika mobilyaların ömrünün uzun olması için, en az haftada bir tozlarının alınması gerekir. Bu işlemi, doğal kıllı bir fırça yardımıyla yapabilirsiniz. Temizleme işlemini, deterjanlı ya da kimyasal madde yardımıyla yaptığınız zaman antikanın cilası bozulur. En az haftada bir yapılan toz alma işlemi, mobilyanızı bu tür etkilerden koruyacaktır.

Ev dekorasyonunda safari stili

Modası hiç geçmeyen stillerden biri de Afrika ile özdeşleşen safari etkisi. Ancak bu yıl biraz daha lüks, biraz daha cazibeli ve egzotik yüzüyle karşımızda.

Afrika topraklarından doğan safari stili doğal dokular, egzotik renkleri ve heyecan verici desenleri ile her dönem tasarımcılara ilham kaynağı oluyor. Bu yıl da popülerliğini yitirmeden devam eden stile birkaç önemli detay eklenmiş. Son yıllarda öne çıkan lüks ve ihtişam safari sitilini de etkisi altına almış gibi. Doğal dokular yerini korurken üst temalarda parlak yüzeyler, ışıltılı objeler ve simler dikkat çekiyor.

Gerçek Afrika stili
Ahşap mobilyalar, hasır sepetler, keten ve kenevir dokumalar, jüt kumaşlar, organik malzemeler gerçek Afrika stilinin ana unsurları. Ancak hayvan dokularını ve el değmemiş bitki örtüsünün etkisini de unutmamak lazım.

Gerçek safari stili için dikkat edecekleriniz:

Mobilyada shaker stili

Yalın formlar ve yeni işlenmiş ahşapla bütünleşen mobilyaların öne çıktığı Shaker, son dönemde özelliklerine fonksiyonelliği de ekleyerek yeniden yükselişe geçti.

Shaker stilinin çıkış noktası “Less is more” yani azlık çok şey ifade eder cümlesi tam bu tarzı yaratan topluluğu simgeliyor. 1774 yılında Mother Ann Lee önderliğinde İngiltere’den Amerika’ya kaçan Protestan muhalifi bir topluluk olan “Shaker quakers” New England’a yerleştiler. Temiz ve düzenli bir ortam oluşturmak içim çabalayan topluluk bu felsefeyi aynı zamanda mobilyadan süslemeye kadar tüm yaşam alanlarına ve dekorasyona da taşıdı. Bu nedenle Shaker stili sade ve basit formlar ve olabildiğince ham görünümlü ahşap mobilyaları yansıtıyor. Özellikle Shaker stilini etkilese de çıkış noktasından hala çok uzakta değil. Ancak son dönemde artık daha fonksiyonel ve modern bir etki yaratıyor.

Evinizi de yaza hazırlayın!

Mayıs ayının gelmesiyle sıcak günlerin ayak seslerini duymaya başladık. Bu ayla birlikte evleri de sezonuna hazırlamanın vakti geldi.

Evi yaza hazırlarken nerden başlayıp, nasıl bir yol izleyeceğimizi iç mimar Hande Tözün anlatıyor:

Evi yaz sezonuna hazırlamak için neler yapmalıyız?
İşe bahçe, teras ya da balkonunuzda yapmanız gereken bakım işlerini planlayarak başlayabilirsiniz. Saksılardaki bitkileri yenilemek, , mobilyalarınıza yeni minderler yapmak, masa örtüsü renklerini değiştirmek gibi. İç mekandaysa yazın sıcak güneşli günlerinde bahar ışığını yansıtan sıcak renkleri evimize taşıyarak başlayabiliri. Baharın heyecanına uygun cıvıl cıvıl, su ve hava grubu renklerde aksesuarlar kullanarak hızlı bir değişim sağlanabilir. Vazo ve saksılarda kullanacağınız bahar çiçekleriyle ev çok daha güzel olacaktır. Sıcak yaz günlerinde renk olarak; maviyle süslenmiş natürel renk paleti benim favorim.