Emlak | Konular | Kitaplar

Ev dekorasyonunda safari stili

Modası hiç geçmeyen stillerden biri de Afrika ile özdeşleşen safari etkisi. Ancak bu yıl biraz daha lüks, biraz daha cazibeli ve egzotik yüzüyle karşımızda.

Afrika topraklarından doğan safari stili doğal dokular, egzotik renkleri ve heyecan verici desenleri ile her dönem tasarımcılara ilham kaynağı oluyor. Bu yıl da popülerliğini yitirmeden devam eden stile birkaç önemli detay eklenmiş. Son yıllarda öne çıkan lüks ve ihtişam safari sitilini de etkisi altına almış gibi. Doğal dokular yerini korurken üst temalarda parlak yüzeyler, ışıltılı objeler ve simler dikkat çekiyor.

Gerçek Afrika stili
Ahşap mobilyalar, hasır sepetler, keten ve kenevir dokumalar, jüt kumaşlar, organik malzemeler gerçek Afrika stilinin ana unsurları. Ancak hayvan dokularını ve el değmemiş bitki örtüsünün etkisini de unutmamak lazım.

Gerçek safari stili için dikkat edecekleriniz:
Koyu cilalı ahşap mobilyalar
Ahşap parke ve jüt gibi doğal kilimler
Zebra, kaplan gibi vahşi hayvan fotoğrafları ve doğa tabloları
Büyük yapraklı yeşil bitkiler, yapay ağaç ve palmiyeler
Afrika yerli maskeleri, heykeller ve tamtamlar gibi yerel aksesuarlar

Desen ve renkler
Stilde doğal renk ve desenler karmaşık ve yoğun olarak yer alıyor. Geometrik desenler, hiyeroglif yazısını anımsatan baskılar ve vahşi orman dokularıyla birlikte kullanılıyor. Döşemelik kumaşlarda leopar desenine alternatif bu yıl timsah derisi baskılar da öne çıkıyor. Renkler kahve, yeşil, taba ve sarı ile sınırlı değil. Kırmızı, mavi, lacivert, bu yıl dore ve krem gibi renkler de seçenekler arasında.

Dekorasyon sırları
Safari desenleri kullanmanın sırrı mekana biraz kontrast eklemek. Eğer desenli bir halı ya da kilim kullanıyorsanız, kanepe ve perdeler için kanvas, bambu ya da çiçekli gibi kontrast oluşturacak desenlere yönelmeniz gerekiyor. Ancak bütün desenleri bir arada kullanarak mekanı boğmaktan kaçınmalısınız. Örneğin zebra desenli bir kilim, leopar desenli bir kanepenin önünde oldukça karmaşık durabilir. Hayvan desenli kanepe ve koltuklarda desen tekrarından kaçının ve düz renklere yönelin. Duvarlar için tercih edeceğiniz tablolar ve masklar elbette mekana hareket katacaktır ancak safari desenli bir kanepenin arkasında değil!

Uygun mobilya seçimleri
Kıtanın koloniyel bir tarihi olduğu için pek ok farklı stili bir arada barındırdığını söyleyebiliriz. Yalın hatlı mobilyalarla minimal, kıvrımlı detaylara zarf veya rustik bir dekorasyon yaratabilirsiniz. Ancak genel hatları ile safari stili İngiliz koloniyel tarzından oldukça etkilenmiş. Koyu cilalı ahşap mobilyalar, zarif kıvrımlar, deri koltuklar ve bolca hasır dokusu. Bunun dışında torna detaylı rustik tarz mobilyalar özellikle geniş verandalar için çok uygun. Kalın tablalı ahşap yemek masasını, masif ayaklı bambu sandalyelerle tamamlayabilirsiniz. Masif dikmeli yatağınızda ise ince keten ya da balık ağı bir cibinlik oldukça şık duracaktır.


Konular