Emlak | Konular | Kitaplar

Mobilyada shaker stili

Yalın formlar ve yeni işlenmiş ahşapla bütünleşen mobilyaların öne çıktığı Shaker, son dönemde özelliklerine fonksiyonelliği de ekleyerek yeniden yükselişe geçti.

Shaker stilinin çıkış noktası “Less is more” yani azlık çok şey ifade eder cümlesi tam bu tarzı yaratan topluluğu simgeliyor. 1774 yılında Mother Ann Lee önderliğinde İngiltere’den Amerika’ya kaçan Protestan muhalifi bir topluluk olan “Shaker quakers” New England’a yerleştiler. Temiz ve düzenli bir ortam oluşturmak içim çabalayan topluluk bu felsefeyi aynı zamanda mobilyadan süslemeye kadar tüm yaşam alanlarına ve dekorasyona da taşıdı. Bu nedenle Shaker stili sade ve basit formlar ve olabildiğince ham görünümlü ahşap mobilyaları yansıtıyor. Özellikle Shaker stilini etkilese de çıkış noktasından hala çok uzakta değil. Ancak son dönemde artık daha fonksiyonel ve modern bir etki yaratıyor.

Stilin kazandırdıkları

Genel hatlarıyla aslında modern bir dekorasyon stili ancak zarif rustik detaylar Shaker stiline hafif bir kır evi havası da katıyor. Gösterişten uzak, kaba sayılabilecek mimari öğeler ve abartıya kaçmayan mobilyalar yaşam alanlarında durağan bir atmosfer yaratır ancak günümüzde kaliteli bir işçilik ve doğru planlanmış bir işlevsellikle hareketleniyor. Mimari olarak uygulanan açık planlı yaşam alanlarında, derli toplu el işi ahşap mobilya ve pamuk kapitone, yün ve ipek gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Geniş pencereli “T” formlu evlerde genellikle bahçeye açılan geniş bir veranda bulunuyor. Farklı işlevsellikler kazanmış tasarımlar, kalabalık aile yaşantısına uygun planlanan geniş odalarda dağınıklığı önlüyor. Depolama amaçlı kullanılan dolaplar ince işçilikleri ve yalın biçimleri ile tamamlanıyor. Kalın ahşap süpürgelik detayları, rustik perde boruları ve yaşanmışlığın olabildiğince hissedildiği mekanlarda, masif İskandinav çamı ya da kiraz cilalı mobilyalar dikkat çekiyor. Ancak son dönemde koyu cilalı ceviz ve meşe kullanımı da dikkat çekiyor. Fonksiyonelliğin öne çıktığı yeni Shaker stilinde amaç evde stresin daha az hissedildiği gündelik karmaşadan uzak, doğal, huzurlu ve dingin bir atmosfer yaratmak.

Malzeme ve renkler

Geleneksel Shaker stilinde açık renk ahşaplar öne çıkarken günümüzde artık daha koyu ve vurgulu tonlar da kullanılıyor. Ruby kırmızısı ve orman yeşilini damask desenlerle birlikte kullanabiliyorsunuz. Parlak yeşiller, mavi, fuşya, mor ve pembe tonlarını artık bu stilin renkleri arasında sayabiliriz. Kendinden desenli kalın kumaşlar ve kadife kış ayları için tercih edilirken, yaz mevsimine doğru koton, basma ve kanvas gibi pamuklu kumaşlarla kır evi havasına yakın bir etki yaratılıyor. Yeni Shaker stilinde yalın dekorasyon, süpürgelikle lambri çizgisine kadar kaplanan flock baskı, damask ve şal desenli duvar kağıtları ile hareketleniyor.

Aksesuar seçimi

Shaker tarzında aksesuarlar da oldukça basit ve sade formlarda. Ancak mekanları biraz canlandırmak için kuzey sahil evi stii ya da kır evi tarzı aksesuarlar seçebilirsiniz. Eskitme cilalı mat leke ahşap kutular, sırsız seramik veya kotto vazo, saksı ve biblolar, bez bebekler ve ahşap objeler stili yansıtan birkaç aksesuar seçeneği.