ev sahibi
Kira Gelirleri ile İlgili Püf Noktalar
Ev sahibi misiniz? Peki bir ev sahibi olarak haklarınızı biliyor ve de uyguluyor musunuz? Mal sahiblerinin kira vergisi konusunda dikkat etmesi gereken hususlar ve püf noktaları.
2009'da emlak vergisi artacak
Emlak vergisi artacak
Maliye Bakanlığı, vergi yasalarında yer alan çeşitli maktu vergi, istisna, had ve cezalarda 2009 yılında yapılacak artış oranını gösteren ‘yeniden değerleme oranı’nı yüzde 12 olarak ilan etti. Emlak vergileri ise 2008’e göre yüzde 6 zamlı tahsil edilecek
Maliye Bakanlığı'nın, yeniden değerleme oranına ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre “Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Üretici Fiyatları Genel Endeksi’nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olarak esas alınıyor.
Emlak Vergisi'nde gerçek değere dikkat
Yılbaşının yaklaştığı bu günlerde, Emlak Vergisi konusunu sizlere bir hatırlatmak ve bu konuda bilgi aktarmak istedik
Servet üzerinden alınan en önemli vergi Emlak Vergisi'dir. 1319 sayılı kanunla düzenlenmiş olan bu yasa, "verginin konusuna giren tüm taşınmazların beyan edilmesi gereken normal alım satım bedelinin üzerinden alınır" demektedir.
Emlak Vergisi Mükellefi: Gayrimenkul malikleri, intifa hakkı sahipleri, zilyetleri, hazine üzerine gecekondu yapanlar, mirasçılardır.
4 yılda bir Emlak Vergisi Kanunu'na göre kıymet takdir komisyonlarınca belirlenen taban (asgari) değerlerinden az olmamak üzere, değerin belirlendiği yılı takip eden ocak ve şubat aylarında ilgili belediyeye beyan verilir.
Kiracıların beklediği yasa komisyonda görüşülmeye başlanıyor..
TBMM Adalet Komisyonu, kiracı lehine düzenlemeler de içeren Türk Borçlar Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelere başlıyor.
Adalet Komisyonu, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda kiracı lehine hükümler içeren, alt komisyonun da raporunu hazırladığı tasarıyı gündemine aldı. Komisyon, tasarıyı 5 Kasım Çarşamba günü görüşmeye başlayacak.
Tasarıya göre, kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçemeyecek.
Konut ve iş yeri kiralarında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Dövizle yapılan kira kontratlarında, 5 yıldan önce artış yapılamayacak. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatıracak.
Ev Sahibi Olmayla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Ev sahibi olmanın, olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri da bulunmaktadır.
Olumlu Yönleri:
-Mülk bir yatırım aracıdır. Evinizi satarak kar etmeniz mümkün.
-Evinizin kalitesini iyileştirmeye yönelik yapacağınız her şey evinizin değerini artıracaktır. Dolayısıyla evinizi satmaya karar verdiğinizde elde edeceğiniz kar daha fazla olacaktır.
-Ev kendinize ait olduğu için dilediğiniz değişiklikleri yapmanız mümkün olacak.
-Evle ilgili yapacağınız harcamalar, başka birine kazanç olarak değil, size yatırım olarak dönmektedir.
-Evinizi borçlarınız karşılığında kıymetli gayrimenkul olarak gösterebilirsiniz.
Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun
Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun, kiracının ve de ev sahibinin haklarını korumaktadır.