Emlak | Konular | Kitaplar

kira kontratı

Kiraya Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kesinlikle her iki tarafın da çıkarlarını koruyan bir kontrat yapılmalıdır.
Kira sözleşmeleri yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir.Ancak kanunlarda düzenlenmiş bazı haklardan yararlanmak açısından sözleşmelerin yazılı olması özellikle de tarafların önünde imzalanması en doğru yoldur. Kira sözleşmelerinde, kiraya veren kişinin her zaman gayrimenkulün maliki olması gibi bir zorunluluk yoktur. Bir kimse başkasına ait bir gayrimenkulü mal sahibinin rızası ile kiraya verebilir.

Kiraya yeni düzenleme geldi gelecek

Ev sahipleri, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın mevcut haliyle yasalaşması halinde "Dedem, torunum, evlatlığım oturacak" diyerek, kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirme olanağına kavuşacak


TBMM Adalet Komisyonu’nun 212 maddesini kabul ettiği 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda da önemli yenilikler içeriyor.



Tasarıya göre, ev ve iş yerini boşalttırmak isteyen kiraya verenlerle kiracılar arasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kira sözleşmesinin dava yoluyla sona erdirilmesinde yeni bir döneme girilecek.

KİRA KONTRATI ÖRNEĞİ

1- Kira bedeli........................._TL.dir (üçyüzyirmibeşmilyonlira.) Her ayın en geç......’inde .......................................................................hesabına yatırılacaktır.

2- Kira sözleşmesi 1 yıl sürelidir. Taraflar mukaveleyi uzatmak istedikleri takdirde kontrat yenilenerek Tüfe+Tefe Ortalaması nispetinde arttırılacaktır.

3- Kiracı mecuru kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz. Devir ve ciro edemez.