Emlak | Konular | Kitaplar

yapı

Mehmet Özsakarya:'Üç Ayda Bir Baca Temizliği Yapılsın'

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Özsakarya, vatandaşları, kış aylarında yaşanan soba ve şofben zehirlenmeleri konusunda uyardı. Yanlış kullanım ve ihmalin can aldığını belirten Özsakarya, ""Renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olan karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeler, uykudayken hiç fark edilmez. Bu konuda bilinçli olmak lazım" dedi.

Havalandırın

Temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların, zehirlenme ve yangınlara neden olduğunu hatırlatan Özsakarya, katı yakıt kullanılıyorsa en az 2 ayda bir, sıvı veya gaz yakıt kullanılıyorsa, en az üç ayda bir bacanın temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Baca çekişinin azalmasıyla zehirlenme riskinin arttığına dikkat çeken Özsakarya, şofben konusunda da uyarılarda bulundu.

Avusturya Ilısu Projesinden Çekildi; Hasankeyf Kurtuluyor mu?

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na kredi veren ülkelerden Avusturya projeden desteğini çektiğini açıkladı. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Avusturya ulusal televizyon kanalı ORF’nin ana haber bülteninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin gerekli şartları yerine getirmemesi nedeni ile Ilısu Barajı Projesi’nden çekildiklerini açıkladı.

Baraj karşıtı aktivistlerin önceki gün Ilısu Barajı’na kredi desteği veren Avusturyalı bankayı işgal etmesinin ardından ulusal televizyon kanalı ORF’nin ana haber bültenine katılan Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 153 şartın hiçbirini yerine getirmediğini belirterek “Bir taraf şartları belirlediyse (150’den fazla şart belirlendi) ve bu şartlar yerine getirilmediyse proje finanse edilemez. Benim için Avusturya bu ortaklığa artık son vermiştir” dedi.

Küresel Krizle Beraber Dünyada Demir-Çelik Üretimi Geriledi

Dünya demir - çelik üretimi, otomobil satışlarındaki düşüş, inşaat sektöründeki daralma başta olmak üzere, küresel finansal krizin reel ekonomiye olumsuz etkisi nedeniyle kasım ayında yüzde 19 gerileyerek 89 milyon tona indi. Dünya Çelik Birliği'nin verilerine göre, geçen ay Türkiye'deki üretim kaybı ise yüzde 15,4'ü buldu.

Geçen yılın kasım ayında 2 milyon 152 bin ton üretim gerçekleştiren Türkiye, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 812 bin tonda kaldı.

Demir-çelik üretimi, ekim ayında da dünyada yüzde 12,4 ve Türkiye'de yüzde 17,8 daralmıştı. Verilere göre, bu yılın ocak - kasım döneminde en büyük üretici 463 milyon tonla Çin olurken, Türkiye 25,1 milyon tonla 11'inci sıradaki yerini korudu.

Marsida Modüler ve Estetik Saçak Sistemleri

Marsida Modüler Saçak, yapılarında estetik tasarıma ve farklılığa önem veren kullanıcılar için tasarlanan, pratik montajıyla her çeşit yüzeye kolayca uygulanabilen bir saçak-sundurma sistemi.

Dış cephelerde kapı ve pencerelerin yağmur, kar gibi doğal şartlar altında ıslanması, aşırı güneş ışığına maruz kalması, nem gibi dış etkenler ile renklerinde solma, erken deformasyon, hatta kullanılamayacak hale gelmesine neden oluyor.

Kimi durumlarda zemin katlarda bulunan işyerlerinin vitrinleri güneşe tabi olduklarında sergilenen ürünler zarar görebiliyor, ev pencerelerinde perdelerde ve gelen ışığın şiddeti ile bağlantılı olarak ev eşyalarında renk solması ve yıpranma meydana geliyor.

Kış öncesi,sorunsuz bir çatı için neler yapılmalı?

Çatınızı sağlamlaştırmak, kışın akmayacak, size sorun çıkarmayacak bir çatıya sahip olmak için neler yapmalısınız. Kış öncesi çatı sorunlarını ortadan kaldırmak isteyenler, çatı bakım ve onarımına yöneliyor. Türkiye’deki büyüklüğü 1.5 milyar dolar olan çatı sektörünün, yüzde 5’ini onarım ve bakım oluşturuyor.

Türkiye’nin büyük bir bölümünde çatı onarımı daha önceleri Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılıyordu. Ancak, küresel ısınmanın etkisi, ağustos ayında tatilin sürmesi ve Ramazan sebebi ile bu yıl çatı onarımı yoğunluklu olarak Ekim - Kasım aylarına kaydı.

Yağışların neredeyse yok denecek kadar olması çatı alarmını geciktirdi. Ancak özellikle son dönemdeki yağışlar, kış öncesi çatı sorunlarını önceden haber verdi ve çatı aktarım ve onarımları hızlandı.

Doğal, dayanıklı ve estetik... Prestijli malzeme: Doğal Granit..

Doğal Granit, günümüz mimarisinde yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakım istememesi, doğal, dayanıklı ve estetik olması sebebiyle yapı sektöründe kullanımı giderek artan prestijli bir malzeme.

Doğal Granit, dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yerkürenin derinliklerinde kuvars, feldispat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşuyor.

Doğadaki en sert minerallerden biri olan kuvars ve türevlerini uygun olarak içinde bulundurması sebebiyle, Doğal Granit çok sert bir yapı kazanıyor, aşınmalara ve çizilmelere karşı çok dayanıklı bir özelliğe kavuşuyor.

Duvarlar 20 milyon YTL’ye deliniyor

Kendin yap konseptinin Türkiye’de de hızla gelişmesi, yıllık matkap satışlarını 250 bin adetlere çıkardı. Pazar hacminin 20 milyon YTL’ye ulaştığı pazar, şarjlı ürünlere kaydı. Bu yıl matkap satışlarında yüzde 10’luk bir artış beklenirken, bu şarjlı ürünlerde yüzde 25’lere ulaşıyor..

Türkiye’de ’Kendin yap’ konseptinin hobi amaçlı gelişmesiyle birlikte, konutlara yönelik matkap satışları da hızla arttırıyor. Yılda 250 bin matkabın satıldığı Türkiye’de sektör akülü yani, şarjlı ürünlere kayıyor. Bu yıl matkap satışlarında yüzde 10’a varan oranda artış olması öngörülürken, şarjlı ürünlerde bu yüzde 25’lere kadar çıkıyor.

İstanbul'a yakın,strese uzak kır evleri...

Şehrin stresinden, trafiğinden ve kirli havasından bunalanların ilk tercihi İstanbul'a yakın ormanların kenarında inşa edilen kır evleri oluyor. Ancak hafta sonu ailece kır havası almak neredeyse bir servete mal oluyor

İstanbullunun ikincil ev anlayışı değişiyor. Yazları bir kaç ay kullanılmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarından alınan yazlık evlerin yerini şimdi İstanbul'a daha yakın yerlerde inşa edilen hafta sonu evleri alıyor. 50 - 60 yıl önce 'taşı toprağı altın' denilerek göç akınına uğrayan İstanbul'un bu günkü trafiğinden, kirli havasından ve stresinden kaçanlar soluğu kır evlerinde alıyor.

Öztürk Yapı konut sektörüne giriyor..

Konut projelerine izolasyon, cephe kaplama, bahçe ve peyzaj, çatı kaplama sistemleri konusunda satış ve uygulama hizmeti veren Öztürk İnşaat, kendi konut projesini inşa etmek için kolları sıvadı.

Konut sektörüne girmek istediklerini söyleyen Öztürk Yapı’nın sahibi Mehmet Öztürk, "İstanbul’un yakınlarında Şile veya Çınarcık’ta 30 villadan oluşan proje yapmayı planlıyoruz. Orta seviyenin üstüne hitap edeceğiz. Çalışan kesimin, dinlenmek için hafta sonları gidip kalabileceği bir proje hazırlamak istiyoruz. Projeye önümüzdeki yıl başlayacağız" dedi. Koray İnşaat’ın Port Villaları, Tepe İnşaat’ın Salacak Villaları, Keten İnşaat’ın Bostancı Sitesi ve Albayrak İnşaat’ın Kemer Park Evleri gibi projelerine hizmet veren Öztürk Yapı, Tepe İnşaat’ın Irak’taki projesi ile Türkiye dışına çıkacak.

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Çelik Konstrüksiyon Nedir?


19. ve 20. yüzyıldaki endüstriyel gelişmenin lokomotif malzemesi çeliktir. Bu dönemde çelik, mimari tasarım için de önem kazanmıştır. Çelik, geniş kullanım alanı, şekillendirme imkanı (boru, profil, yuvarlak demir, yassı çelik gibi) ve teknik özellikleri sayesinde, 21. yüzyılın en önemli inşaat malzemesi olmuştur. Bütün bunlara ek olarak, çelik, dünya üzerinde geri dönüşümü en yaygın olan malzemedir. Bu, kaynak ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. İnşaat sektöründe çelik, genellikle büyük binaların (köprü, ofis binaları, alışveriş merkezleri, fuar binaları, stadyum gibi), inşaatında kullanılmaktadır. Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya, Finlandiya, Japonya gibi ülkelerde çelik kullanım yoğunluğu, ülkemizle kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Özellikle son on yıllık dönemde, ana yapı malzemesi olarak çelik kullanılması, gittikçe yaygınlaşmıştır.

Betonarme Prefabrik Yapilar Hesabi Nasıl Yapılır...

Adından da anlaşılacağı gibi prefabrike elemanlar fabrikada üretilerek yerinde monte edilen elemanlara denir. Örneğin tuğlada bir prefabrike elemandır.Ama biz burada Betonarme Prefabrikeelemanlarla oluşturulan sistemler hakkında konuşacağız. Gelin betonarme prefabrik bir yapı sistemini, öncelikle çatıdan başlayarak neler vardı şöyle bir sayalım.

• Aşık
• Oluk
• Makas
• Çatı kirişi
• Parapet
• Kreyn kirişi
• Arakat döşeme plakları
• Panel duvar
• Arakat kirişi
• Enerji Nakil Hatları
• Kolon
vb.

Ahşap Yapılar ve Deprem

Ahşap yapı da deprem davranışı da unutulmuştu ve yaklaşık 30-40 yıldır çok az sayıda yapılıyordu. Şimdi yeniden “ahşap yapı” yapma kampanyasına başlamadan önce ahşap yapı ve deprem davranışını biraz hatırlamak gerek. 17 Ağustos 1999 Depremine çok dar bir açıdan bakılarak çıkarılan sonuçların yanında, ahşap yapıların, başka depremlerdeki davranışlarını da dikkate alarak, deprem dayanımı ve diğer özellikleri bakımından gerçek durumunu daha iyi anlamak gerekir. Ahşap, betonarme ve diğer başka malzemeden yapılmış yapıların deprem davranışlarına ön yargısız ve bilimsel bir yaklaşım gerekir.

Sürekli çalışan asansörler...

Yaklaşık 7000 asansöre montaj, servis ve modernizasyon hizmeti sunan KONE, asansörlerin geleceğinin planlanması için geliştirdiği Care-For- Life programı ile ihtiyaçları kapsamlı bir şekilde inceleyerek, asansörlerin EN 81’e (AB Asansörle İlgili Standartlar Bütünü) uygunluğunu ve taşıdığı riskleri ortaya çıkarıyor.

Sunduğu modernizasyon paketleriyle, asansörlerin güvenli ve konforlu bir şekilde çalışmasını, amaçlayan KONE, ekipman inceleme ve değerlendirme konusunda mükemmel bir araştırma yöntemi olan Care-For Life ile asansörleri 5 ana başlık altında 4 performans kriterine göre 100 farklı kontrol ve ölçümle değerlendiriyor.

Az miktarla çok iş yapan yapıştırma harcı

Türkiye yapı sektörünün lider markalarından Kalekim, Türkiye’de bir ilk olan kauçuk katkılı S2 sınıfı esnekliğe sahip NanoLight’ı üretti. İçerdiği nanoteknolojik katkılar sayesinde NanoLight, 25 kg’lık bir yapıştırma harcının yaptığı işi 15 kg’lık ambalajıyla yapıyor.

Türkiye’de seramik yapıştırma alanında pazar lideri olan Kalekim, Türkiye’de bir ilke imza attı. Kalekim, kauçuk ve nano teknolojik katkılar içeren S2 esnekliğe sahip NanoLight’ı üretti.NanoLight içeriğindeki geri dönüştürülmüş kauçuk dolgular ile Kalekim’ in geliştirdiği çevre dostu ürünler arasında yer alıyor.

Doğaltaşla ilgili 10 gerçek

“Doğal bir ürün olması nedeniyle de inşaat malzemeleri arasında iyi bir yere sahip olan doğaltaş aynı zamanda çok çeşitli renk ve yapısal özelliğe de sahiptir.”

Orjinal yapısı, güzel görünümü ve uzun ömürlülüğü ile yaşadığımız mekanları güzelleştiren doğaltaş, son yıllarda oldukça popüler. Aşağıdaki yazıda doğaltaşla ilgili bilmek istediklerinizi bulabilir, seçimlerinizi bu bilgiler ışığında daha sağlıklı gerçekleştirebilirsiniz.