ideal ev
İşte 2009 trend raporu...
3 ünlü trend tahmin ajansı, 2009 yılının olası trendlerini şimdiden belirledi. Fransız trend ajansı Nelly Rodi 2009 ilkbahar-yaz sezonu için dört tema hazırlamış. 80'lerin sokak stili, doğanın renkleri ve efektleri, kültürel seyahatler ve Japon sokak stili bu temaları oluşturan kodlar.
Nelly Rodi Hakkında
Nelly Rodi tarafından 23 yıl önce kurulan ajans, ev tekstili, dekorasyonu, endüstriyel tasarım, mimari, moda ve kozmetik alanlarında kendini ispat etmiş bir firma.
Crafty street (Sokaktan gelen sesler)
80'lerin sokak stili ve şehir yaşamından belirgin detaylar kendini gösteriyor.
Sokak posterlerinden esinlenerek hazırlanan renk paleti, toprak renklerinin solgun ve kirlenmiş halinden oluşuyor.
Koton, denim ve teknik kumaşlar kullanılıyor.
80'lerin sonundaki Brookiyn tarzı bu eğitimin ilham kaynağı. Maskülen, sokak çetesi çağrışımı yapan materyaller, renkler ve giysiler insanları etkisi altına alıyor.
Stüdyo dairelerde yaşam...
Eğitim için başka şehre taşınan üniversiteliler, yeni evliler ya da yalnız yaşayanlar için ideal seçim: Stüdyo daireler. Ülkemizde son yıllarda keşfedilen stüdyo daireler, tüm dünyada gençler ve yeni evliler tarafından çoktan kapışıldı. Artık ülkemizde de stüdyo ve benzeri loft gibi mekanlar için inşaatlarda daha çok yer ayrılıyor.
Bu dairelerin ufak olması kullanışsız olduğu anlamına gelmemeli. Eğer bu tarz bir daireye sahipseniz öncelikle bilmeniz gereken küçük dokunuşlarla nasıl değişik ve güzel bir yaşama alanı yaratabileceğinizi düşünmek. Genellikle stüdyo daireler küçüklüğüne rağmen fonksiyonel, pratik bir tasarım ve ergonomik ürünlerle içinizi tasarlanmıştır.
Loft dairelerin bazılarında bir balkona rastlamak mümkün olduğu için stüdyolara oranla daha ışıklıdır diye düşünebilirsiniz. Bunun dışında stüdyo ve loft daireler arasında yaşam ve dekorasyon açısından fark bulunmamaktadır.
Yeni trend "Loft" evler...
Amerika’da başlayan eski depo ve fabrikaları eve dönüştürme merakı "Loft", Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Loft evlerin en önemli özelliği, içinde mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksek olması. Duvar olmayınca koridor ve kapılar da yok. Bu sayede yaşadığınız mekanı bir bütün olarak algılayabiliyorsunuz.
Loft, 1970’lerde evsizlik sorununa alternatif bir çözüm olarak, Amerikalı sanatçıların mekan arayışlarıyla ortaya çıkan bir kavram. Ev ve iş alanlarını birlikte kullanmak isteyen New York’lu sanatçılar, ticari ve endüstriyel yerleşimin değişimiyle birlikte eski fabrika ve depoları yaşam alanlarına dönüştürdü.
Türkiye’de bu kavrama uyan fazla örnek göstermek mümkün değil. Çünkü şehrin içine entegre olmuş bu tarz yapıları bulmak oldukça zor. Loftlar günümüzde kentli kültürün yaşam tarzı olmasının yanısıra, çağdaş mimariye de referans oluyor.
Marsida Modüler ve Estetik Saçak Sistemleri
Marsida Modüler Saçak, yapılarında estetik tasarıma ve farklılığa önem veren kullanıcılar için tasarlanan, pratik montajıyla her çeşit yüzeye kolayca uygulanabilen bir saçak-sundurma sistemi.
Dış cephelerde kapı ve pencerelerin yağmur, kar gibi doğal şartlar altında ıslanması, aşırı güneş ışığına maruz kalması, nem gibi dış etkenler ile renklerinde solma, erken deformasyon, hatta kullanılamayacak hale gelmesine neden oluyor.
Kimi durumlarda zemin katlarda bulunan işyerlerinin vitrinleri güneşe tabi olduklarında sergilenen ürünler zarar görebiliyor, ev pencerelerinde perdelerde ve gelen ışığın şiddeti ile bağlantılı olarak ev eşyalarında renk solması ve yıpranma meydana geliyor.
Kış öncesi,sorunsuz bir çatı için neler yapılmalı?
Çatınızı sağlamlaştırmak, kışın akmayacak, size sorun çıkarmayacak bir çatıya sahip olmak için neler yapmalısınız. Kış öncesi çatı sorunlarını ortadan kaldırmak isteyenler, çatı bakım ve onarımına yöneliyor. Türkiye’deki büyüklüğü 1.5 milyar dolar olan çatı sektörünün, yüzde 5’ini onarım ve bakım oluşturuyor.
Türkiye’nin büyük bir bölümünde çatı onarımı daha önceleri Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılıyordu. Ancak, küresel ısınmanın etkisi, ağustos ayında tatilin sürmesi ve Ramazan sebebi ile bu yıl çatı onarımı yoğunluklu olarak Ekim - Kasım aylarına kaydı.
Yağışların neredeyse yok denecek kadar olması çatı alarmını geciktirdi. Ancak özellikle son dönemdeki yağışlar, kış öncesi çatı sorunlarını önceden haber verdi ve çatı aktarım ve onarımları hızlandı.
Doğal, dayanıklı ve estetik... Prestijli malzeme: Doğal Granit..
Doğal Granit, günümüz mimarisinde yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakım istememesi, doğal, dayanıklı ve estetik olması sebebiyle yapı sektöründe kullanımı giderek artan prestijli bir malzeme.
Doğal Granit, dünyamızın milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde yerkürenin derinliklerinde kuvars, feldispat, mika ve başka bir takım kayaç ve yapıcı minerallerin birleşmeleri ve daha sonra değişik sebeplerle yeryüzüne yükselmeleriyle oluşuyor.
Doğadaki en sert minerallerden biri olan kuvars ve türevlerini uygun olarak içinde bulundurması sebebiyle, Doğal Granit çok sert bir yapı kazanıyor, aşınmalara ve çizilmelere karşı çok dayanıklı bir özelliğe kavuşuyor.
10 yıldır huzuru yakaladık, tek köfteyi bile mangalda yapıyoruz!...
Nurten Erk Tosuner, Ferroli’nin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Çetin Çakmaçı’nın Zekeriyaköy’deki evine konuk oldu. Eşi Filiz Çakmakçı ile birlikte Ulus’ta bir dairede yaşarken, 10 yıl önce arkadaşlarını ziyaret için gittikleri Zekeriyaköy’ü çok sevip hemen taşındıklarını söyleyen Çetin Çakmakçı, bu tarz hayatı sevdiklerini, ailece huzur bulduklarını söylüyor. Filiz Hanım ise "Çetin, mangal yakmayı çok sever. Zekeriyaköy’de iki tek köfteyi bile tavada yaptırmaz" diye ekliyor.
ISITMA ve soğutma sektöründe faaliyet gösteren Ferroli’nin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, ailesiyle birlikte 10 yıldır Zekeriyaköy’de yaşamayı seçmiş. Eşi Filiz Çakmakçı ile birlikte Ulus’ta bir dairede yaşarken, arkadaşlarını ziyaret için gittikleri Zekeriyaköy’ü çok sevmişler. Burada yaşamaya karar verip, hemen ertesi hafta bir ev kiralayıp taşınmışlar. O gün bugündür de ailece Zekeriyaköylü olmuşlar.
Canlı, seçkin ve modern tasarımlar
Arçelik Mutfak; mutfakları canlı, seçkin ve modern tasarımlarla buluşturmayı sürdürüyor. Markanın tasarımlarında kalite, ergonomi, fonksiyonellik ve estetik gibi kavramlara ayrı önem verilmiş.
Arçelik Mutfak tarafından günümüz yaşam tarzlarına seslenen modellerin bir araya getirildiği koleksiyonda, Chicago Mutfak öne çıkanlardan biri. Çalışmada mor üst dolap ve cam paneller, kuvars gri alt dolaplar ile Noce Amador laminat tezgah kullanılmış. Tasarımın genel yapısına bakıldığında, sıradan mutfakların dışına çıkan, bu alanı evin yaşam merkezlerinen biri yapmaya odaklanmış bir anlayış karşımıza çıkıyor.
Ahşap şimdi lavaboda seramiğin rakibi oldu
Seramik ve mermerle rekabete soyunan ahşap lavabolar, banyolarda yeni trend olmaya hazırlanıyor. Darbelere ve suya karşı dayanıklı olan ahşap lavaboların fiyatları, 600 YTL’den başlayıp, 1000 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Kiraz, armut ve zeytin ağacı olmak üzere 3 farklı malzemeden üretilen ahşap lavabolar, banyolardan sonra mutfaklara da girmeye hazırlanıyor..
Son yıllarda kullanım alanı hızla artan ahşap şimdi de, lavaboda mermer ve seramikle rekabete hazırlanıyor. Kervan Dekorasyon, "Cini Lava" markasıyla, banyolar için suya ve darbelere dayanıklı ahşap lavabo üretimine başladı.
Eviniz için pratik önerilerimiz var...
Evinizde sızdıran bir musluğunuz varsa ve tesisatçı beklemekten yorulduysanız, musluk contasını kendiniz de değiştirebilirsiniz. Musluğun kapağındaki conta eskimiş, yıpranmış, yerine oturmamış ya da uzun süre değiştirilmemişse musluktan sürekli su sızar.
Conta değiştirmek hem bataryanın ömrünü uzatır hem de su tasarrufu sağlar. Tornavida ve iki ağızlı anahtar ile bu işlemi en fazla bir saatte tamamlayabilirsiniz.
Musluk başlığının kapaklarını çıkartalım: Düz tornavidayla musluk başlıklarında bulunan musluk kapaklarını çıkartalım ve musluk başlığı üzerinde bulunan vidaları yıldız tornavidayla gevşetelim. Vidaları gevşettikten sonra musluğun başlıklarını elimizle çekerek musluktan çıkartalım.
Ev alma, 'ideal ev' al
Uzmanlara göre 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği ideal bir ev en az 85 metrekare olmalı. Çocuklu aileler, bireyselliğin ön plan çıktığı günümüzde en az bir çocuk odası olan evleri tercih etmeli. Salon gibi gündüz kullanılan mekanlar ise mutlaka güneye bakmalı.
Konut ihtiyacının, bölgelerin yerel özelliklerine, sosyo-ekonomik koşullara, alışkanlıklara ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterdiği bir gerçek. Ancak barınmanın gelir düzeyimize göre oldukça pahalı olduğu ülkemizde pek çok aile ihtiyaçlarını asgari oranda karşılayabilecek evlere yöneliyor. Peki 'ideal ev' nasıl olmalı?