Emlak | Konular | Kitaplar

İşte 2009 trend raporu...

3 ünlü trend tahmin ajansı, 2009 yılının olası trendlerini şimdiden belirledi. Fransız trend ajansı Nelly Rodi 2009 ilkbahar-yaz sezonu için dört tema hazırlamış. 80'lerin sokak stili, doğanın renkleri ve efektleri, kültürel seyahatler ve Japon sokak stili bu temaları oluşturan kodlar.

Nelly Rodi Hakkında
Nelly Rodi tarafından 23 yıl önce kurulan ajans, ev tekstili, dekorasyonu, endüstriyel tasarım, mimari, moda ve kozmetik alanlarında kendini ispat etmiş bir firma.


Crafty street (Sokaktan gelen sesler)

80'lerin sokak stili ve şehir yaşamından belirgin detaylar kendini gösteriyor.
Sokak posterlerinden esinlenerek hazırlanan renk paleti, toprak renklerinin solgun ve kirlenmiş halinden oluşuyor.
Koton, denim ve teknik kumaşlar kullanılıyor.
80'lerin sonundaki Brookiyn tarzı bu eğitimin ilham kaynağı. Maskülen, sokak çetesi çağrışımı yapan materyaller, renkler ve giysiler insanları etkisi altına alıyor.
Dekorasyonda ve modada XXL formlar dikkat çekiyor.


Acid Alice (Küçük Japon Kız)

Japon gençlerinin sokak stilinden yola çıkarak hazırlanan bu temada oyuncak bebek renkleri yer alıyor.
Amber, bej, açık pembe tonları siyahla birlikte kullanılıyor.
Soft marshrnallow tonları, fuşya ile kombinlenerek tekno bir ruh kazanıyor.
Naif ama teknik bir görünüme sahip kumaşları naif çiçek desenleri süslüyor. Hafif parlak kumaşlar, lafta ve satenler temada yer alan diğer tekstiller arasında
Kimonodan yola çıkılarak tasarlanan üstler, oyuncak bebek stili ve plili elbiseler modada yer alırken, dekorasyon dünyası ise origaminin yarattığı efektlerden ilham alıyor.

ECO love (Doğaya aşık)

Doğadan esinlenilmiş sade ve elegan görüntü bu temanın ana fikrini oluşturuyor.
Kum ve su renklerinden oluşan renk paleti doğanın dinginliğini gündelik yaşama taşıyor. Organik koton ve yıkamalı ipek gibi tekstiller kullanıyor
İskandinav tarzı geometrik desenler, stilize çim ve yaprak motifleri tekstillerde yer alıyor. Şık marin tarzı ve geometrik yapılarıyla ön plana çıkan tasarımlar, temada yer alan detaylar arasında.


Savannah seduction (Şık seyyah)

Kültürlerin çeşitliliği ve seyahat temalarının bir araya gelmesinden oluşan bu tema kesinlikle salaşlığın değil şıklığın altını çiziyor.
Bitkisel renklerin çamurlu ve tozlu tonları, kırmızı, kahverengi, avokado, karamel renkleri, menekşe, solgun pembe ve gökyüzü mavisi ile birlikte kullanılıyor.
Moda da koyu renk denimleri, koton ve ipek karışımı etnik desenlerle şekillenmiş kumaşlar dikkat çekiyor. Dekorasyonda ve modada seksi atmosferler yer alıyor.

Trend: Pozitif olmak
Carlin International 2009 yılı trendlerini pozitif olma teması altında topluyor. Komplekslerinden arınmış bireyler ve mekânlar, kendisiyle barışık mutlu evler yaratıyor.

Carlin International Grup hakkında
Fransız kökenli Carlin International Group, uzun zamandır Türkiye'de Concordia trend ve tasarım danışmanlığı adıyla faaliyet gösteriyor.

Hollanda merkezli Concordia'nın koordinatörlüğünü yapan Alev Ozgan aynı zamanda Carlin International'ın Türkiye temsilciliğini yürütüyor.
Web: www.carlin-international.com

2009 ilkbahar-yaz trendleri
Opus (Eser): Otantik beyazlar, gelenekselle teknolojik olanın harmanı, klasik inciden esinlenmeler, metalik konstrüksiyonlar ve maksimum kişiselleştirme için imzalar ile şekil bulan bir tema olan Opus'u, romantik high-tech olarak da tanımlayabiliriz.

Affinity (İlgi): Bu tema, insan vücudunun yuvarlak hatları ve ten dokunuşunun duyumsallığı etrafında anlatılan pozitif bir yönlendirme.

Impact (Etki): Canlı renklerle günlük yaşamın mükemmel kılınması. Aslında bu temayı endişe uyandıran ekolojik kaygıları pozitif çözümlere dönüştürebilmek için bir reçete olarak da tanımlayabiliriz. Tema geometrik sinyaller, renkli geri dönüşüm malzemeleri ile anlatılıyor.

Alchimie (Simya): Alchimie teması, tabiatın özünde yer alan kıymetleri tasarım için ilham alınan unsurlara dönüştürüyor. Minerallerin kesitleri, doğal taşların parlaklıkları ya da denizlerin derinliklerinde yer alan hazineler yeni lüks kavramlarına dönüşerek iç mekânlara gizli saklı parlaklıklar getiriyorlar.

Transition (Geçiş): Küresel ısınma ile ortaya çıkan iklim değişikliklerinin şehirde oluşturduğu değişimler hayal ediliyor. Bu tema hızı pozitif hayallere yönlendiriyor, egzotik ormanların yeşillerini, gür bitkilerini, hayvanlarını şehre davet ediyoruz. Tropikal rölyefler, çiçek anlatımları, vintage bir bitki ağı ve suyun taze efekti temayı özetleyecek noktalar.

2009–2010 sonbahar-kış trendleri
Compatibility (Uyuşma): Carlin International, yaz sezonunda Affinity ile şekillendirdiği tarzı kış sezonuna bağlıyor. Bahar renkleri kışa taşınıyor. Esnek ahşaplar, kolay şekillenebilen malzemeler, yuvarlak formlar, ferahlık ve genişlik tema da yer alan anahtar kelimeler.

lntefsexion (Cinslerin harmanı): Sezonun sosyolojik açıdan önemli teması lntersexion cinsiyetlerin kesişmesi anlamına geliyor. Tema stil anlamında günlük yaşam objelerini mükemmel kılmak ve yaşam tarzını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Becoming {Kültür-teknoloji kucaklaşması): Tema, Uzakdoğu'ya ait geleneksel zenginlikler batının gelenekselleri ile harmanlarken tamamen modern malzemeler, teknolojik yeniliklerden yararlanıyor. Become temasını oryantal barok, dijital folk, plastik antik gibi yönlendirmelerle özetleyebiliriz.

Automania (Benzersizi arama): Aşırı kısmiselleştirmeye bağlı olarak iç mekânını farklı kılma dürtüleriyle ortaya konulan bu tema için yaz sezonunu renk ile yıkayan Impact temasının devamı da diyebiliriz. İç mekân olabildiğince fantezi bir dünyaya dönüşüyor, klasiklerin kodları ile oynanıyor, farklı dönemler birbirine harmanlanıyor.

Excellence (Kalite): Bu tema iç mekânın teatral havasını devam ettirmeye imkân veren bir anlatıma sahip. Modern bir atmosfer içerisinde XV. yüzyıl esinlenmeleri yer alıyor. Masif, gösterişli, heykelsi formlar, aşınmış yüzeyler bu temanın görsel efektlerini oluştururken, slow food akımı yaşam tarzı olarak öne çıkıyor.

Global kültürlerin çeşitliliği
2009 için WGSN üç farklı tema belirlemiş: Connect, Extraordinary ve Transform. Bir yandan gerçek hayattaki iyileri koruyup geliştirerek daha fazla hayatımızda yer almalarını sağlarken, diğer yandan da geleceğin bize getireceği gelişimlerden faydalanmak üzerine kurulu bir yasam tarzı 2009'da bizi bekliyor.

WGSN hakkında
WGSN moda, tasarım ve stil dünyasına online bilgi, araştırma ve trend analizi sağlayan dünyanın önde gelen global bir bilgi servisi. Kuruluşunun 10. yılını kutlayan WGSN'in merkezi Londra'da; ayrıca New York, Paris, Barselona, Hong Kong, Seul, Los Angeles, Melbourne ve Tokyo gibi birçok yerde de ofisleri bulunuyor. WGSN'in Ortadoğu, Balkan ülkeleri ve Türkiye müdürlüğünü Müjde Abdiş Güçlü yapıyor.
Web: www.wgsn.com

Transform (Dönüşüm)

Global kültürlerin çeşitliliğine odaklanan bir tema Parlak renkler, pragrnatik sokak grafikleri, grafitıler, retro teknikler fazlaca kullanılıyor. Bu temaya özellikle pop art güçlü bir ilham kaynağı olmuş.
WGSN tasarımcılarının seyahatlerinde ilham aldıkları görsel referanslar tüm temaların çıkış noktaları. Bu temada özellikle renkler Hindistan, Vietnam, Laos gibi şehirlerden esinlenerek hazırlanmış.
Transform renk paletinde bulunan parlak renkler bir arada kullanmaya alışkın olmadığımız cesur kombinasyonlarla karşımıza çıkıyor.
Parlak lake cilalar ve airbrush teknikleri kullanılıyor. Desenler geometrik kontrast renk kullanımlı ve retro hissini koruyor.

Extraordinary (Sıra dışı)

Geçmişten referanslar kullanmak aslında birçok yeni tasarım için ortak çıkış olarak kullanılıyor. Extraordınary'de geçmiş zamanların geleneksel el sanatları ve hobileri tekrar keşfediliyor.
Geleneksel motifler, malzemeler, günlük modern hayata giriyor. El yapımı dekoratif süslemeler, nakıslar, etaminler, eski seramik fincan takımlarının desenleri ve renkleri, retro yer karoları gibi geçmişten referanslarla nostaljik bir hava yaratılıyor.
Desenlerde floral fonlar, işlemeli desenler ya da jakarlı dokular, koton örmeler ve kroşelerle birlikte kullanılıyor.

Connect (Bağlantı)

Günümüz modern şehir yaşantısına eko-bilinçle hassas bir yaklaşım.
Yumuşak renk paletiyle doğadan ilham alınan detaylar ön planda. Connect temasında ürünlere biraz daha duygusal bakılıyor ve malzemeler duyarlılıkla yaratılıyor.
Tarihten referanslarla yeni bir perspektif oluşturuyor. Ürünler ile duygusal bağlar kurabilmek çok önemli.
Uzun ömürlü doğal malzemeler, ham yün, doğal taş. terracotta, bakır ve ahşap kullanılıyor. Botanik desenler ham keten ve yıkanmış ketonlarla uyumlu. Mat seramikler ise yumuşak pastel renklerde tercih ediliyor.


Kaynak: e-kolay


Konular