Emlak | Konular | Kitaplar

Türkiye'de 2009 yılında ,Tapulara sigorta geliyor !!!

Türkiye’de 2009 yılının sonunda devreye girecek yeni bir sigortayla, tapular ortaya çıkabilecek tüm mülkiyet sorunlarına karşı güvence altına alınacak. Sigorta hem eski hem de yeni konutları kapsayacak.

ABD kökenli Firts Title Insurance firması Türkiye’de bireysel anlamda tapu sigortası sistemini uygulamak için kolları sıvadı. First Title Insurance Türkiye Genel Müdürü Mustafa Özdemir, tapu sigortasının temelde mülkiyet hakkıyla ilgili çıkabilecek sorunları güvence altına alındığını belirterek, bu sigortanın ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi daha birçok ülkede uygulandığını vurguladı.

Özdemir, tapu sigortası ile şerhler, irtifak hakları, rehin, ipotek, sahte belge ile yapılan işlemler ve arazi kullanım hakkını kısıtlayıcı düzenlemeler gibi konularda güvence verildiğini anlatarak, şu bilgileri aktardı:

“Bireysel tapu sigortasıyla ilgili bir başvuru olduğu zaman önce tapunun durumunu inceleyeceğiz. Tapuda herhangi bir sorun görülmemesi durumunda 1 gün içinde tüm işlemleri tamamlayarak tapuyu sigortalayacağız. Fakat yeni alınan bir konutun tapusunda sorun çıkması durumunda tüketiciyi konutu almaması yönünde uyaracağız. Sigortanın ardından ilerleyen yıllarda tapunun mülkiyeti ile ilgili çıkabilecek sorunlarda sigorta devreye girecek. Bu durumda mahkeme masraflarından poliçede belirtilen konut bedeline kadar tüm masrafları karşılayacağız.”

Eski ve yeni konutları kapsayacak

2006 yılında kurulan Firts Title Insurance Türkiye olarak tapu sigortasını sanayi, lojistik, alışveriş merkezi ve büyük konut projelerinde uyguladıklarını belirten Mustafa Özdemir, “Bu tür projelerde önce arsa sigortalanıyor, daha sonra ise mülk sahiplerine sigorta yapılıyor. Ancak bireysel sigortanın yaygınlaşmasıyla dileyen herkes tapu sigortası yaptırabilecek” diye konuştu. Özdemir, hâlihazırda sigorta işlemleriyle ilgili Fiba Sigorta ile çalıştıklarını belirterek, “Fakat bireysel tapu sigortasını uygulayabilmek için bir şirket satın aldık ve 2009 sonuna kadar sistemi uygulayacağız” dedi.

Tapu sigortasının hem eski hem de yeni konutlara uygulanabileceğinin altını çizen Mustafa Özdemir, “Türkiye’de çok kolay ev alınıyor. Dünyanın hiçbir yerinde insanlar bu kadar az araştırıp ev almıyor. Yurt dışında sistemin içinde avukatlık, sigorta, banka, mortgage broker’lığı gibi kurumlar var. Türkiye’de de zamanla bu kurumlar gerçek anlamda devreye girecek ve biz de bu kurumsal yapının bir ayağını oluşturacağız” diye konuştu.

Tapu sigortasının sadece AB Invest tarafından Çekmeköy’de yapılan White Side projesinde uygulandığını vurgulayan Özdemir, buradan konut alacakların tüm risklere karşı firma tarafından sigortalandığını söyledi. Mustafa Özdemir, ürünün ilk uygulandığı tüm ülkelerde talep gördüğünü ifade ederek, “Türkiye’de de çok büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Mesela Doğu Avrupa ülkelerinde bu ürün büyük bir hızla gelişim gösterdi. Ayrıca Türkiye’de hukuki altyapı ve tapu kayıtları sistemin uygulanması açısından yeterli durumda bulunuyor” dedi.

400 YTL’ye ömür boyu sigorta

Tapu sigortası yaptırmanın bedelinin sanıldığının aksine çok pahalı olmayacağını dile getiren Özdemir, şunları söyledi:

“100 bin YTL değerindeki konutun tapu sigortasını için bir kereye mahsus olmak üzere yaklaşık 400 YTL ödenecek. Bu miktar konutun fiyatına göre yükselecek. Sigorta, mülkiyet haklarından kaynaklanacak tüm risklere karşı tapuyu güvenceye alacak. Tapu ile ilgili çıkabilecek sorunlarda konut sahibinin mağdur olması durumunda sigorta devreye girecek ve tazminatı ilgili kişiye ödeyecek. Sigorta poliçesi, konut banka kredisi ile alınmışsa değerleme raporuna göre düzenlenecek. Ayrıca döviz kuru üzerinden fiyat belirlenerek yıllar içinde poliçede yazan değerin bir kayba uğraması da önlenecek.”

Tapu sigortasının kapsadığı bazı riskler

- Şerhler, irtifak hakları, takyidatlar.

- Rehin ve ipotekler.

- Sahte belge veya sahte imza ile yapılan işlemler.

- Arazi kullanım hakkını kısıtlayıcı düzenlemeler.

- Geçiş, kullanım hakları.

- Yanlış düzenlenmiş evraklarla ilgili sorunlar.

- Hatalı vekaletname veya yargı sürecinden doğabilecek geçersiz evraklar.

- Miras intikal vergileri veya uygun süreç izlenmediğinden tapunun geçersiz sayılması.

(milliyet-emlak)


Konular