Emlak | Konular | Kitaplar

Tapu

Emlak Kredisinde İstenen Belgeler

Emlak kredi başvurusunda gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;



a) Nüfus cüzdanı sureti

b) İmza sirküleri

c) Serbest çalışanlar için vergi levhası fotokopisi

d) Ücretliler için aylık net gelirlerini gösteren ücret bordrosu

e) Satın alınacak taşınmaza ait:

f) Kat mülkiyeti tapusu, ya da Kat irtifakı tapusu ve yapı kullanım izin belgesi, yada Kat irtifakı tapusu

g) inşaat ruhsatının fotokopileri

d)KAZANCIN GELİR VERGİSİ

Emlak satışında , hem satıcı hem de alıcı , tapu harcına esas değer üzerinde, binde 15 oranında harcı ayrı ayrı öderler.

b)EMLAK’IN GERÇEK SATIŞ DEĞERİ

Emlağınızın, gerçek satış değerinin , tapu harcına esas olan değerin altında olması halinde gerçek alım satım bedelinin , tapu senedinde ayrıca gösterilmesinin satıcı tarafından talep edilmesi gerekiyor. Bu durumda , tapu harcına esas olan tutar üzerinden harç alınır , ancak tapu senedinde gerçek satış bedeli yazılır.

a)EMLAK’IN TAPUDAKİ SATIŞ DEĞERİ

2001 yılında satılacak olan emlak kaça satılacak olursa olsun tapuda ''asgari bir değer'' göstermek gerekiyor. Satış sırasında emlakın 2000 yılındaki emlak vergisine esas değerini asgari yüzde 56 oranında arttırmak zorunluluğu var. Örneğin , 2000 yılındaki emlak vergisi değeri 100 milyar lira olan emlak 2001 yılında satarken ister Ocak ayında ister Haziran yada Aralık ayında satılsın , alım satıma esas tapu değerini asgari 156 milyar lira göstermek gerekiyor. Kuşkusuz bu değerin üzerinde gösterilmesinde herhangi bir sakınca yok .

2- Harç Yönünden

2001 yılı başından itibaren emlakların harca esas olan değeri yüzde 56 oranında arttı. Emlak’ın gerçek alış bedelinin tapu harcına esas olan tutardan düşük olması halinde , gerçek alış bedelinin tapu senedine yazılmasını tapu işlemleri sırasında talep etmek mümkündür .Bu durum özellikle kamu görevlilerini ''mal beyanı'' yönünde önümüzdeki yıllarda da , vergi mükelleflerini de ''nereden buldun'' sorgulaması yönünden ilgilendiriyor.

b)EMLAK’IN TAPUDAKİ DEĞERİ

Emlakğın tapudaki değeri birkaç açıdan önemlidir.

Ev sahiplerine kat mülkiyeti müjdesi !

SADECE evi olanlara değil dükkanı, bürosu, mağazası olanlara da "kat mülkiyeti" müjdesi geliyor.

Bununla ilgili yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da kabul edildi. Önümüzdeki günlerde, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmesi bekleniyor.

SORUN NEYDİ?

İskanı alınmış ancak kat mülkiyetine çevrilmemiş milyonlarca konut ve işyeri vardı. Başka bir anlatımla, Türkiye'deki konut ve işyerlerinin yüzde 70'i kat mülkiyetine çevrilmemişti. Ellerinde "kat irtifaklı arsa payı" tapusu olanlardan, gayrimenkulünün iskanı bulunanlara, 28 Kasım 2009'a kadar bir süre tanınmış ve konut ya da işyerlerinin bu süre içinde kat mülkiyetine geçirilmesi istenilmişti.

Tapu İşleminde neler gerekli,neler yapılmalı?

TAPU İŞLEMİ YAPILMADAN ÖNCE ALACAĞINIZ GAYRİMENKULUN BELEDİYE İŞLEMLERİ NELERDİR?

Elinizdeki tapu fotokopisi ile birlikte Gayrimenkulun bağlı olduğu Belediyenin Emlak bölümüne uğrayıp

1-Gayrimenkula ait Emlak vergisi (Bazı belediyelerde çöp vergisi su faturalarına yansımıyorsa hallerde ) çöp vergisi olup olmadığına bakılr.

2-Bunaların borcu var ilse satıcıya bildirerek bu borçların kapatılması talep edilir.daha önce ödemiş olduğu vergi makbuzları istenerek borç miktarının tekrar teyidi alınır.satıcının borcunun ödenmesini istediği takdirde Emlak ve çöp vergileri ödenir

3- Emlak ve çöp vergileri ödendikten sonra Gayrimenkulun satış beyan değeri İlgili belediyeden yazılı olarak talep edilir.Burası çok önemli olup gayrimenkulun satış beyan değerinden daha düşük bedelle satılması halinde ceza uygulaması

Türkiye'de 2009 yılında ,Tapulara sigorta geliyor !!!

Türkiye’de 2009 yılının sonunda devreye girecek yeni bir sigortayla, tapular ortaya çıkabilecek tüm mülkiyet sorunlarına karşı güvence altına alınacak. Sigorta hem eski hem de yeni konutları kapsayacak.