Emlak | Konular | Kitaplar

Ruhsatsız eve bina vergisi ve tapu harcı

Ruhsatsız eve bina vergisi ve tapu harcı Harçlar Yasası`na göre, arsa ve arazi üzerine inşa edilen binaların tapuya tescilinde binde 15 tapu harcı alınır. Binanın tapuya tescil edilmesi için iskan ruhsatı alınmış olmalı. İskan ruhsatı alınmayan binal

Ruhsatsız eve bina vergisi ve tapu harcı Harçlar Yasası`na göre, arsa ve arazi üzerine inşa edilen binaların tapuya tescilinde binde 15 tapu harcı alınır. Binanın tapuya tescil edilmesi için iskan ruhsatı alınmış olmalı. İskan ruhsatı alınmayan binalarda müteahhitler arsa payı olarak tapu verir, insanlar da tapuda arsa payı olarak görünen evlerde oturur.

Burada bir tuzak var. Şöyle ki, Emlak Vergisi Yasası`na göre, yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı yıl içinde Emlak Vergisi bildirimi verilmesi gerekiyor. Adil olanlar hapı yutuyor Yani tapuya tescil için iskan ruhsatı gerekiyor, emlak vergisi için gerekmiyor. Bunu bilenler bildikleri için, bilmeyen bazı kişiler de dürüstlüklerinden Emlak Vergisi`ni bina vergisi olarak ödüyor. Sonuçta adil olanı yapıyorlar ve hapı yutuyorlar.

Vatandaş kullanmaya başladığı ev için Emlak Vergisi bildirimi vererek arsa payını konuta çeviriyor. Tapuya tescil için iskan ruhsatı şart, yoksa tescil yapılmaz. Ama tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Harçlar Yasası`na ekli tarifedeki bir hükme göre tapu harcı, Emlak Vergisi bildiriminin verilmesi gereken süre içinde beyan edilir ve bu süre içinde ödenir. Emlak Vergisi`ni ödeyen vatandaşlar bunu bilmiyor ve bina tapuya tescil edilemediği için harç da ödenmez sanıyor. Oysa yasada tapu siciline tescil yapılmaması durumunda da harcın tahsil edileceğine dair hüküm var. 1 lira 5-6 liraya yükseliyor Oysa bu şekilde ödenmeyen harç aynı tarifedeki bir başka hükme göre yüzde 50 fazlası ile alınıyor. Bir liralık harç oluyor 1.5 lira, bir de buna ceza eklenince oluyor 3 lira, faizi emlak vergisi beyannamesi verildiği tarihten itibaren hesaplanıyor. Rakam oluyor en az 5-6 lira. Devlet bina olarak kabul etmeyip ruhsat vermediği bina için tapu harcı alıyor. Hem de 5-6 katı.

İskan ruhsatı olmayan eve bina bildirimi vermeyenler tespit edilemiyor. Verenler ise kafeste, hem de kafese kendileri giriyorlar. Nasıl, dürüst vatandaş hapı yutuyor muymuş? Ruhsatsız ev tabii ki tapuya tescil edilmemeli, ama harç neyin nesi?

KAZIM YILMAZ

Konular