Emlak | Konular | Kitaplar

İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı

1970 yılından önce Teknik Daire Başkanlığına bağlı "İnşaat Bürosu" olarak faaliyete geçirilen, 1970 yılında aynı Daireye bağlı İnşaat Şube Müdürlüğüne dönüştürülen birimimiz, 1974 yılında Genel Müdür Yardımcılığına bağlı İnşaat Daire Başkanlığına, 1981 yılında ise İnşaat Emlak Daire Başkanlığına dönüştürülmüştür.

10.12.1993 tarihinden itibaren de Genel Müdür Yardımcısına bağlı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı adıyla daha kapsamlı şekilde yeniden kuruluşu yapılmıştır.

İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı teşkilatın gelişmesine paralel olarak gelişmeler göstermiş, merkezde daire başkanlığı, özel statülü 11 İlde İnşaat Şube Müdürlükleri, diğer illerde ve okullarda ise Lojistik Şube Müdürlükleri kuruluşları ile hizmetlerini yürütmektedir.

Başkanlık, Genel Müdürlüğün arsa ve bina ihtiyacını karşılamak üzere arsa sağlamak, hizmet binası, okul, lojman, sosyal tesis ve diğer bina ihtiyaçlarını planlamak, hizmet özelliklerine göre mimari projeler hazırlamak, binaların onarımını yaptırmak, inşaatların durumunu izlemek, inşaatlar için gerekli mali ve teknik yardım sağlamakla görevlidir.

Hizmetlerin binalarda yürütüldüğü, çalışan personelin konut ve sosyal tesisler gibi sosyal yapılara ihtiyacı bulunduğu, okullar olmadan eğitimin yapılamayacağı, binaların kalıcılığı gözönünde bulundurularak dairemiz çağdaş yapılaşmaya doğru çalışmalarını yürütmektedir. Dairemiz hizmetleri gözle görülür elle tutulur gelişmelerin en güzel örneğini vermektedir.

Geçmişten bu yana İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığınca yapılan kısa ve uzun vadeli planlar, sağlanan mali imkanlar ölçüsünde büyük ölçüde gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Teşkilatımızda kiralık bina sayısı azalırken, kendisine ait bina sayısı her geçen yıl artmaktadır.

81 İl Emniyet Müdürlüğünden 77 İl Emniyet Müdürlüğü binası, olan 303 İlçe Emniyet Müdürlüğü binasından 251'i, 364 İlçe Emniyet Amirliği binasından 232 adedi teşkilatımıza ait bulunmaktadır.

Lojmanlaşma oranımız personel artışının fazla olması, lojmanların satılmasının gündemde olmasından dolayı, lojman yapımı için ödenek verilmemesi nedeni ile her geçen yıl azalmaktadır. Halen teşkilatımıza ait 34.401 lojmanımız bulunmakta, 3.213 lojmanın da yapımı devam etmektedir. Ocak 2000 ayı itibariyle lojmanlaşma oranı % 19,50'dir.

Teşkilatımız, sosyal tesisler açısından her geçen yıl güçlenmektedir. 180.000 civarındaki personelin eş ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler dikkate alındığında bu büyük kitleye sosyal tesisler açısından hizmet vermenin gerekliliği ortadadır.

Halen 6 adet moral eğitim merkezi, 57 adet polisevi, 14 adet eğitim ve dinlenme tesisi, 2 adet termal tesis, 16 adet misafirhane olmak üzere 3.298 oda ve 7.450 yatak kapasitesine ulaşılmış bulunmaktadır.

Tahsis edilen arsalara, tahsis amacı doğrultusunda bina yapımları planlanmakta, sağlanan imkanlar doğrultusunda bu planlar gerçekleştirilmektedir.

Gerekli görülen yerlerde hazır bina alımları yapılarak ihtiyaç giderilmeye çalışılmaktadır. Avrupa Birliğine uyum süreci içerisinde Avrupa standartlarında yapılaşma çalışmaları sürdürülmekte ise de; mevcut ve yapılan yeni binalarda nezarethanelerin iyileştirilmesi ve standartlara uygun hale getirilmesi son iki yıldan beri planlı bir şekilde yapılmaktadır.

170 civarındaki ilçede teşkilatımız bulunmamaktadır.

Teşkilatımız bulunmayan yerlerde arsa sağlanması için çalışmalar yürütülmekte, teşkilatımız olan yerlerde sağlanmış olan arsalara yapılacak binalar planlanmakta, projeleri hazırlanmakta ve hizmetler kesintisiz bir şekilde devam ettirilmektedir. Mevcut binalarımızın gerektiğinde onarımlarının yapılarak her an hizmete ve kullanım amacına uygun tutulmasına çalışılmaktadır.

Her ilde bir teknik personelin çalıştırılarak inşaat ve emlak hizmetlerinin çok daha iyi yürütülmesi sağlanacaktır.

ayrıntılı bilgi için : http://www.egm.gov.tr/daire.insaat.asp