Emlak | Konular | Kitaplar

İnşaat sektörü

Riva'da Hüsran Yaşanıyor!

Galatasaray Spor Kulübü, Alarko Holding, Yapı Kredi Koray ve Ottoman şirketlerinin Riva’da şehir büyüklüğünde siteler inşa etme hayalleri sönüyor. Riva’da binlerce dönüm arazi satın alan ya da site kurmak için kat karşılığı sözleşme imzalayan şirketler, yıllardan beri süren imar sorunu nedeniyle Riva’dan çekilmeye başladılar. Riva’da arazi sahibi olan şirketlerden Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, toplam 478 dönümlük arazisini satma kararı aldı. Yapı Kredi Koray, Göllü arsası olarak adlandırılan 223 bin 823 metrekarelik arsanın tamamını ve Riva arsası olarak adlandırılan 255 bin 815 metrekarelik arsasını satışa çıkardı. İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi tarafından hazırlanan 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda Riva arazilerinin hemen hemen tamamının tarım ve orman alanı ilan edilmesi üzerine, Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı planın iptali için dava açmıştı.

Küresel Krizle Beraber Dünyada Demir-Çelik Üretimi Geriledi

Dünya demir - çelik üretimi, otomobil satışlarındaki düşüş, inşaat sektöründeki daralma başta olmak üzere, küresel finansal krizin reel ekonomiye olumsuz etkisi nedeniyle kasım ayında yüzde 19 gerileyerek 89 milyon tona indi. Dünya Çelik Birliği'nin verilerine göre, geçen ay Türkiye'deki üretim kaybı ise yüzde 15,4'ü buldu.

Geçen yılın kasım ayında 2 milyon 152 bin ton üretim gerçekleştiren Türkiye, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 812 bin tonda kaldı.

Demir-çelik üretimi, ekim ayında da dünyada yüzde 12,4 ve Türkiye'de yüzde 17,8 daralmıştı. Verilere göre, bu yılın ocak - kasım döneminde en büyük üretici 463 milyon tonla Çin olurken, Türkiye 25,1 milyon tonla 11'inci sıradaki yerini korudu.

"İnşaatta hareketlilik için İngiliz modeli kullanılmalı"

İngiliz hükümetinin krizden çıkmak için ilk konut mülkiyetine faizsiz kredi kullandırmaya başladığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, benzer bir uygulama ile Türkiye'de konut alımlarının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Belirli koşullara bağlı olarak konut kredilerinde faiz oranlarının bir kısmının devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyleyen Özgen, "Faiz oranları düşürülerek, yeni konut alımları teşvik edilmeli. Benzer bir uygulama İngiltere'de yapıldı. Halen aylık faizin yüzde 1.5-1.7 düzeyinde olduğu konut kredilerinde bu faiz yükünün bir kısmının devlet tarafından üstlenilmesi ve faiz yükünün yüzde 1'lere çekilmesi durumunda konut talebinin artmasına büyük bir katkı sağlanır" dedi. Özgen, buna göre yıllık 200 milyon TL civarında faiz desteği ile 100 bin konut için 7 yıl vadeli 100 bin YTL kredi kullanımının desteklenmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

"Dünyanın Kazanan Şehirleri" araştırmasına bu yıl Türkiye' de eklendi.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Jones Lange Laselle (JLL)dünyanın kazanan şehirleri arasına ilk defa Türkiye'den 18 şehri soktu. Alkaş Danışmanlık'la stratejik işbirliği yaparak Türkiye pazarına adım atan Jones Lange Lasalle (JLL), dünyada gelişmekte olan şehirlerle ilgili hazırladığı "Dünyanın Kazanan Şehirleri" araştırmasına bu yıl Türkiye'yi de ekledi. Raporda Türkiye, Avrupa'da önemli fırsatlar sunan, henüz keşfedilmemiş birkaç gayrimenkul pazarından biri olarak gösterildi..

lk etapta 2 bin adet basılan rapor dünyanın sayılı finansçılarına ve yatırımcılarına gönderildi. Raporun "Türkiye'nin Yükselen Yıldızları" başlıklı bölümünde, gelişmekte olan şehirler arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, İstanbul dışında da yeni fırsatlara dikkat çekildi.

İstanbul'a yakın,strese uzak kır evleri...

Şehrin stresinden, trafiğinden ve kirli havasından bunalanların ilk tercihi İstanbul'a yakın ormanların kenarında inşa edilen kır evleri oluyor. Ancak hafta sonu ailece kır havası almak neredeyse bir servete mal oluyor

İstanbullunun ikincil ev anlayışı değişiyor. Yazları bir kaç ay kullanılmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarından alınan yazlık evlerin yerini şimdi İstanbul'a daha yakın yerlerde inşa edilen hafta sonu evleri alıyor. 50 - 60 yıl önce 'taşı toprağı altın' denilerek göç akınına uğrayan İstanbul'un bu günkü trafiğinden, kirli havasından ve stresinden kaçanlar soluğu kır evlerinde alıyor.

NARCITY sizleri enerji dolu bir yaşama davet ediyor..

İnşaat sektörünün liderlerinden Tepe İnşaat, NARCITY’nin tamamlanan etaplarını teslim etmenin gururunu yaşıyor. Tepe İnşaat’ın 35 yılı aşan deneyimiyle son deprem yönetmeliğine göre inşa edilen NARCITY, güvenle oturulabilecek bir yaşam alanı sunuyor.

Yüzde 45’i tamamlanan projede, 573 ev sahibi tapularını teslim alıyor. Nar ağaçları arasında enerji dolu bir hayat vaat eden NARCITY, sosyal tesislerinin de kapılarını açıyor. Yapımına 2006 yılında başlanan ve 2009 yılı sonunda tamamlanması planlanan NARCITY, 147 dönüm arazi üzerine konuşlanıyor. Yüzde 75’i yeşil alan ve sosyal aktivelere ayrılan projede doğal ve sağlıklı bir yaşam sunuluyor. “Benim Enerjik Evim” sloganıyla yola çıkılan NARCITY, nar ağaçlarıyla süslenmiş bahçesiyle enerji dolu bir hayat yaşamayı vaat ediyor.

Tellioğlu: İnşaat sektörü adeta çöktü!..

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe büyümenin bu yıl genel büyüme oranının altında kalarak yüzde 2'yi bile bulamadığını bildirdi. Tellioğlu, "bu durumda Türkiye ekonomisinin yüzde 2'den fazla büyümesi mümkün değildir. Hükümet inşaat sektörü için de acil eylem planı ortaya koymalıdır" dedi.

Tellioğlu yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün Gayri Safi Milli Hasıladaki (GSMH) payının yüzde 33 olduğuna dikkat çekerek, 2 bin yan sanayi kolunun etkilediğini ve bu yönüyle "büyümeyi belirleyen birinci sektör" olduğunu kaydetti. Son 1 yılda "siyasi nedenler ve demir fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün adeta çöktüğünü" ifade eden Tellioğlu, şunları kaydetti:

3 milyon ev elde patladi

İnşaat sektöründe lale devri bitti.Sadece İstanbul'da, 1 milyon, Anadolu'da ise 2 milyon konut alıcı bekliyor

Konut sektöründe 2005'te yaşanan patlama yerini uzun süredir durgunluğa bırakınca konutlar elde kaldı. Buna evini satan vatandaş da eklenince Türkiye'de alıcı bekleyen konut sayısı 3 milyonu buldu. Yetkili, yetkisiz herkesin müteahhitlik yaptığı 2005'te, birbiri ardına yükselen çok sayıda konut hâlâ alıcı bekliyor. Özellikle lüks konutta yüksek kâr marjı olduğunu görüp, bu alana yönelen müteahhitler sıkıntılı günler yaşıyor. İç piyasadaki siyasi istikrarsızlığın yanı sıra, ABD'de yaşanan mortgage kriziyle, konut ihtiyacını askıya alan vatandaş ise ucuz konut arıyor.