Emlak | Konular | Kitaplar

TOKİ'nin Hedefleri

TOKİ'nin 2003 yılı itibariyle yeni bir misyon kazandığını vurgulayan Bayraktar, bu çerçevede kurumun hedeflerini şöyle sıraladı:


''Alternatif, yenilikçi uygulamalarla konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayarak, konut piyasasını disipline etmeyi, kalite, sağlamlık, ucuzluk gibi hususlara dikkat ederek spekülatif oluşumlara mani olmayı, ülke nüfusunun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde dağılmasına yardımcı olmayı, düzenli kentleşmeye ciddi katkı sağlamayı hedefliyoruz.''


TOKİ'nin bu hedeflere bağlı bazı faaliyet alanlarının da tanımlandığını ifade eden Bayraktar, bu kapsamda ''doğal afet riski taşıyan yerleşim yerlerinden yeniden yerleşimi gerekenlere TOKİ tarafından uygun koşullarda konut ve iş yeri yapılacağını'' bildirdi.


Bayraktar, TOKİ'nin, özel sektörün gitmediği ihtiyaç bölgelerinde, yoksul vatandaşlara kira öder gibi uzun vadelerde ev sahibi yapmayı, gecekondu bölgelerini tasfiye etmeyi, şehri cazip kılan olanakları kırsal kesimdeki insanların ayağına götürmeyi ve göçün hızını kesmeyi ve kaçak yapılaşmaya set çekmeyi amaçladığını kaydetti.


-''313 BİN 314 KONUT SAYISINA ULAŞTIK''-


TOKİ'nin uygulamaları konusunda da bilgi veren Bayraktar, idarenin 5 Haziran 2008 itibariyle 81 il ve 421 ilçedeki bin 23 şantiyede 313 bin 314 konut rakamına ulaştığını bildirdi.


Bu rakamın ortalama hane halkı sayısı 4,5 olarak alındığında ''100 bin nüfuslu 14 şehir'' anlamına geldiğini anlatan Bayraktar, söz konusu konutların 267 bin 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu ifade etti. Bunların 156 bin 737'sinin dar ve orta gelir grubuna, 68 bin 234'ünün ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik olduğunu ifade eden Bayraktar, 181 bin konutun sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasına geldiğini bildirdi.


Bayraktar, konutların dışında 389 okul, 398 spor salonu, 35 kütüphane, 308 ticaret merkezi, 247 cami, 26 hastane, 72 sağlık ocağı, 10 yurt ve pansiyon, 11 sevgi evi ile 10 engelsiz yaşam merkezinin de inşaatlarına başlanıldığını ve büyük kısmının tamamlandığını kaydetti.


TOKİ Başkanı Bayraktar, ayrıca TOKİ'nin bugüne kadar 9,5 milyar YTL hak ediş ödediğini bildirdi.


-HEDEF 500 BİN KONUT-


Çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 17 milyon metrekare yeşil alan düzenlemesi, 2,5 milyon ağaç dikimi ve 3,5 milyon çalı peyzajının yapıldığını ifade eden Bayraktar, TOKİ'nin toplamda 500 bin konut üretme hedefini yakalamak için çalıştığını anlattı.


Bayraktar, bu kapsamda belediyelerle işbirliği halinde Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projelerine, alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik sosyal konut projelerine, büyük şehirlerde uydukentler kurulmasına, orta ölçekli il ve ilçelerde örnek yerleşim birimleri oluşturmaya, altyapı arsa üretimi gibi konulara ağırlık verileceğini söyledi.


TOKİ'nin sadece 81 ilde değil, 421 ilçede de örnek uygulamalar yaptığını ifade eden Bayraktar, ''Merkezi hükümetin desteği ve yerel yönetimlerle işbirliğiyle vatandaşı da mağdur etmeden Cumhuriyet tarihimizde görülmemiş hızda ve kapsamda çalışma başlatılmıştır. Bu çerçevede 140 belediye ile toplam 150 bin 818 konutluk gecekondu dönüşüm protokolleri imzalanmış, 69 bölgede 31 bin 372 konutluk uygulama başlatılmıştır'' dedi.


Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Karadeniz Bölgesinde turizmi geliştirmek amacıyla oteller yapılması konusunda da çalışmalar başlatıldığını söyledi.


TOKİ'nin yurt dışında da faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Bayraktar, bu kapsamda 2004'te Güneydoğu Asya'da meydana gelen deprem ve tsunami sırasında hasar gören Endonezya ve Sri Lanka ile Ekim 2005'te deprem felaketine uğrayan Pakistan'da konut projeleri uyguladığını kaydetti.


Konular