Emlak | Konular | Kitaplar

ekonomik kriz

"Krizden çıkışın yolu gayrimenkulden geçiyor"

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Cumurcu, ekonomik büyümedeki düşüşe paralel olarak gayrimenkul sektörünün de gerileme dönemine girdiğini belirtti.

Cumurcu, 2005 yılında yüzde 9.3, 2006’da yüzde 18.5, ve 2007’de yüzde 5.7 büyüme gösteren inşaat sektöründeki büyümenin bu yıl eksiye düşerek yüzde 1.1 oranında küçüleceğini ve 2009’da bu düşüşün biraz daha artabileceğini söyledi.
Cumurcu, inşaat sektörünün turizmle birlikte ekonomik büyümeyi en fazla destekleyen sektör olduğunu vurgulayarak “ Krizden çıkışın yolu da gayrimenkul ve inşaat sektörünün desteklenmesi ve yeniden canlandırılmasından geçiyor” diye konuştu.

İstinyePark’tan kiracılarını rahatlatacak üç ayaklı plan

Perakendede markalar ve alışveriş merkezleri arasında iplerin gerildiği bir ortamda, son altı aydır pazarlama desteği vererek büyük takdir toplayan İstinyePark Alışveriş Merkezi, 2009 yılında uygulayacağı 3 ayaklı bir plan hazırladı. Kuru sabitleyen, genel giderlerin yüzde 25’ini üstlenen alışveriş merkezi, kiracısı markalara cirolarına göre yüzde 5-15 pazarlama desteği de verecek.

Markalar ve alışveriş merkezleri arasında (AVM) bu yıl iyice hissedilen gerginliklerde, yaz ortalarında pazarlama desteği vererek büyük takdir toplayan İstinyePark, 2009 yılında da markaları rahatlatacak bir dizi önlem aldı. 3 ayaklı bir plan hazırlayan İstinyePark, 2009 yılının tamamı için kuru sabitledi, genel giderlerin yüzde 25’ini üstlendi ve kiracısı markalara cirolarına göre yüzde 5-15 pazarlama desteği verecek. İstinyePark’ın ortaklarından Zafer Kurşun, üzerinde 1.5 ay çalıştıkları planı şöyle anlattı:

KiRADER'den kiracılara ekonomik kriz tüyosu

Yeni Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracıların ekonomik krizi kendi lehlerine çevirebileceklerini söyledi.
Büyüknohutçu, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'de de hissedilmeye başladığını, kiracıların ödeme sıkıntısı çektiğini belirtti.
Türkiye'de kira miktarlarının gelişmiş ülkelerdekinin aksine, ev sahibinin keyfiyeti sonucu belirlendiği ifade eden Büyüknohutçu, “Asgari ücretli bir vatandaş standart bir evde kalmak isterse bütün maaşını kiraya vermek zorunda kalıyor. En düşük kira 400-500'den aşağı değil” diye konuştu.
Krizlerin iyi olmadığını, ancak iyi kullanılması durumunda düşük gelirli insanlar için fırsatlar doğurabileceğini öne süren Büyüknohutçu, oturduğu konuta değerinin çok üstünde kira ödemek zorunda kalan kiracıların bu dönemde ev sahibiyle yeniden kira miktarını görüşme fırsatı bulabileceğini söyledi.

‘Toparlanma olmazsa, Büyük Buhran’ı ararız!’

1987’deki ‘kara pazartesi’yi önceden tahmin etmesiyle tanınan ve Dr. Doom olarak bilinen ünlü yatırımcı Marc Faber, önümüzdeki üç ayda borsalarda ralli yaşanmasını bekliyor. CNBC Europe’a konuşan Faber, altın, emlak ve şirket bonolarını akıllı yatırım alternatifleri olarak değerlendirdi.

Faber şunları söyledi: “Şu anda hisse senetleri ve emtia fazlasıyla satılmış, dolar ve ABD hazine bonoları fazlasıyla alınmış durumda. Devlet müdahaleleri piyasalardaki dalgalanmayı tetikledi. Özel sektörde servet kaybı, hükümet ve merkez bankaları tarafında ise mali açıkların büyümesi söz konusu. Enjekte edilen likidite, borsalarda gelecek üç ayda deflasyon korkusundan çok bir ralliye neden olacak.